Ingredients
-
De varkenswangen
-
12 varkenswangen
-
1 klontje boter
-
1 ui
-
1 groot laurierblad
-
2 takjes tijm
-
2 eetlepels ciderazijn (appelazijn)
-
300 ml kippenbouillon
-
300 ml runderbouillon
-
peper
-
Het overige
-
1 kleine bloemkool
-
zout
-
olijfolie
-
6 teentjes look
-
100 ml Griekse yoghurt
-
2 lente-ui
-
1 eetlepel mayonaise
-
4 pitabroodjes
-
6 opgelegde groene pepertjes
-
1 handvol rucola
Directions
Jullie hadden nog het recept voor de gepimpte pita met varkenswangen tegoed, die ik tijdens de eerste editie van smaalvol(k) maakte. De basis zijn traag gegaarde varkenswangen, bloemkool en pitabroodjes. Probeer bij een Griekse speciaalzaak echte pitabroodjes te kopen, want die zijn veel lekkerder dan de supermarktvarianten. Wij kopen die uit de diepvries. Ze zijn meestal in pakjes van 10 verkrijgbaar. Heel handig om in huis te hebben.
In tegenstelling tot de gewone pitabroodjes, die je normaal vult, kun je deze vouwen. Het beleg zit dus tussen het broodje. Voor deze pita met varkenswangen werden er rondjes uit de broodjes gesneden. De groene pepertjes zijn opgelegde pepertjes, ook verkrijgbaar bij de Griekse of Turkse speciaalzaak.
Voor de dressing gebruik je best Griekse of Turkse yoghurt, die is voller van smaak. Wij maken de onze meestal zelf.
Varkenswangen zijn het beste vlees van het varken. Ze moeten zoals stoofvlees langzaam garen. Je kunt ze ook als basis voor stoverij gebruiken, zoals in dit recept met trappist en peperkoek. Hou er dus rekening mee dat de varkenswangen voor dit recept 4 uur moeten garen. Je kunt dit gerecht makkelijk voorbereiden.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De varkenswangenDe varkenswangen droog deppen en in een klontje boter aanbakken (in een kookpot bv Le Creuset), zodat ze mooi bruin kleuren. Bestrooi met peper en zout. Snij de ui intussen in halve ringen. Schep de varkenswangen uit de pot en bak de uien glazig in het achtergebleven braadvocht. Doe de varkenswangen terug in de pot en blus met de ciderazijn. Voeg de tijm, laurier en de fonds toe. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat gedurende 4 uur langzaam garen. Controleer af en toe. |
2
Done
|
De dressingBlancheer de gepelde knoflookteentjes in gezouten water. Giet af en laat uitlekken. Wrijf de look fijn en meng met de Griekse yoghurt, de mayonaise en fijngesneden lente-ui. Breng op smaak met peper en zout. |
3
Done
|
De bloemkool en pitabroodjesHet volgende kun je voorbereiden. Snij met een ring rondjes uit de pitabroodjes en grill ze in de grillpan. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en blancheer die in gezouten water. Giet af en laat uitlekken. Snij de pepertjes in ringen. Was de rucola. |
4
Done
|
Voor het serveren bak je de bloemkoolroosjes goudbruin in wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. De pitabroodjes rooster je in een grillpan. |
5
Done
|
Verdeel de bloemkoolroosjes over 4 borden. Schik telkens 3 varkenswangen op de bloemkool. Druppel de dressing erover en werk af met de pepertjes en wat rucola. |