Ingredients
-
225 g risottorijst
-
700 ml groentebouillon
-
300 - 400 g pompoen
-
1 sjalot
-
100 ml droge witte wijn
-
enkele draadjes saffraan
-
1 teentje knoflook
-
4 eetlepels geraspte parmezaan
-
1 klont boter boter
-
olijfolie
-
10 - 12 scampi
-
cajun specerijenmixof viskruiden
-
peper en zout
Directions
Vorige week stond de buurman aan de deur met een halve pompoen. Hij kweekt elk jaar pompoenen en elk jaar krijgen we er één, of meer als we dat willen. Met zo’n joekel van een pompoen komen wij met z’n tweetjes wel heel lang toe. Het grootste deel verdwijnt meestal in de diepvriezer. Als bedankje stuurde ik de buren een foto van deze pompoenrisotto met scampi en meldde dat het gesmaakt had. Ze antwoorden dat ze van de pompoenen alleen maar soep maken. Jammer, want je kan er zoveel mee doen. Eén van mijn favorieten is deze ravioli met pompoen en amaretti en salieboter. Een Italiaanse klassieker.
Tip: Als ik een gerecht met scampi maak, bak ik de schalen vaak aan in een beetje olijfolie met look. Zo komen er extra veel aroma’s vrij. Je kunt dit ook doen voor dit recept en ze laten meekoken met de bouillon. Giet die daarna door een zeef.
Meer pompoenrecepten vind je hier.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Bezoek ook zeker onze website GlutenVrijLeven! Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Snipper de gepelde look en sjalot fijn. Schil de pompoen en snijd in niet te grote blokjes. Verwarm de bouillon. Doe de saffraan bij de witte wijn zodat de kleurstof vrij komt. Pel de scampi en houd opzij. |
2
Done
|
Stoof de sjalot en look lichtjes aan in een beetje olijfolie. Doe er de rijst bij en roerbak tot de rijstkorrels glazig zien. Overgiet met de wijn en laat de alcohol een beetje verdampen. Voeg de pompoenblokjes toe en roer goed om. |
3
Done
|
Schenk er een pollepel warme bouillon bij en roer om. Vanaf nu duurt het 15 minuten tot de risotto gaar is. Zorg ervoor dat de rijst steeds onder bouillon staat. Laat de risotto telkens op een zacht tot matige vuur koken tot alle vloeistof is opgenomen. Schenk er dan weer een pollepel bouillon bij en herhaal tot alle bouillon op is of tot de rijst beetgaar is. |
4
Done
|
Neem van het vuur en roer er de parmezaan en boter door. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Zet een deksel op de pot en laat ca. 3 - 5 minuten staan. Bak intussen de scampi, die je op smaak brengt met de cajunkruiden. Serveer de risotto met de scampi. |