Ingredients
-
200 g risottorijst
-
400 - 500 ml kippen- of groentebouillon
-
ongezouten boter
-
1 glas droge witte wijn
-
1 sjalot
-
2/3 courgette
-
3 plakjes gerookte zalm
-
10 gepelde tijgergarnalen
-
verse dille
-
4 eetlepels geraspte parmezaan
-
peper en zout
Directions
Ik ben en blijf dol op risotto. Het is zo’n veelzijdig gerecht, gemakkelijk klaar te maken, voedzaam en je hebt eigenlijk maar één kookpot nodig. Bovendien kan je de ingrediënten per seizoen aanpassen. In de winter zijn paddenstoelen, rode wijn of radichio zeer geschikt, maar in de lente en de zomer zorgen citroen, tomaten en basilicum of erwtjes voor een verfrissende toets. Deze risotto met courgette, gerookte zalm en dille kan eigenlijk het hele jaar door. Je kunt de scampi bv. weglaten en er venkel aan toevoegen als je meer groenten wenst.
Er zijn heel wat manieren om risotto te bereiden, maar deze klassieke wijze levert bij mij het beste resultaat. Exact 14 minuten na het toevoegen van de eerste bouillon mag de pan van het vuur om dan nog 2 minuten afgedekt te rusten. Deze risotto is niet te nat en ook niet te droog, maar gewoon perfect.
Naast deze risotto met courgette, gerookte zalm en dille vind je hier nog veel meer inspiratie.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De bouillon aan de kook brengen en warm houden. In een kookpot met dikke bodem (de meeste koks verkiezen een pan), de boter smelten en hierin de sjalot bakken tot deze glazig ziet. De rijst erbij voegen en deze al roerend zachtjes bakken tot ze door en door verhit zijn. Blussen met de witte wijn en de alcohol laten verdampen. Voeg voldoende pollepels bouillon bij de rijst, zodat die onder staat. Draai het vuur minder en laat onder regelmatig roeren zachtjes koken, blijf telkens bouillon toevoegen, zodat de rijst altijd vochtig blijft. Na 8 minuten de courgetteblokjes toevoegen en het geheel nog 6 minuten laten koken. Neem de pot van het vuur, roer een klontje boter en parmezaan onder de rijst, schep de zalmreepjes eronder, evenals de dille. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Doe het deksel op de pot en laat 2 minuten rusten. Bak intussen de scampi in wat boter. Serveer in een diep bord en werk af met de gebakken scampi en een takje dille. |