• Home
  • Eieren
  • Vegetarisch linzenstoofpotje met gepocheerd ei
0 0
Vegetarisch linzenstoofpotje met gepocheerd ei

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Het stoofpotje
200 g groene linzen
1 wortel
1 ui
100 g prinsesboontjes
4 vastkokende aardappelen
1 look
12 champignons
24 troskerstomaatjes
1 glas rode wijn
1 kopje groentebouillon
olijfolie extra vergine
peper en zout
De eitjes
4 bio eieren
1 scheut natuurazijn
1 kom ijswater
De korianderolie
1 handvol koriander
1 flinke scheut olijfolie extra vergine
peper en zout

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Vegetarisch linzenstoofpotje met gepocheerd ei

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

  • Het stoofpotje

  • De eitjes

  • De korianderolie

Directions

Share

Vandaag start de campagne Dagen Zonder Vlees. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gedurende 40 dagen minder vlees en vis eten om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. DZV is volgens de organisatoren geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere voedingsgewoontes. Het verbruik van vlees is één van de hoofdoorzaken van de klimaatsveranderingen, omdat de veeteelt meer broeikasgassen uitstoot dan de transportsector.  Op de site kan je, je aanmelden en een persoonlijke kalender bijhouden, zo volg je hoeveel je bijdrage is. Als je er helemaal voor wilt gaan kan je nog voor drie extra uitdagingen gaan nl. minder voedselverspilling, minder verpakkingen en meer seizoensgroenten. Ik heb mezelf alvast ingeschreven en zal de komende weken een aantal vegetarische gerechten met jullie delen. Vandaag staat er een linzenstoofpotje op tafel. Ik voegde er allerlei groenterestjes aan toe en werkte het geheel af met kakelverse gepocheerde eitjes. Het is een volwaardig gerecht dat zelfs niet vegetariërs zullen smaken. Meer info? Zie Dagen Zonder Vlees

 

Steps

1
Done

Kook de gespoelde linzen gedurende 15 minuten in ruim gezouten water. Schil intussen de aardappelen en snijd ze in middelgrove stukken, spoel ze af en voeg ze bij de linzen. Schraap de wortel en snijd in plakken van ca 0,5 cm en doe ook deze bij de linzen. Maak de boontje schoon en snijd ze in de helft en voeg ze als laatste bij de linzen. Het is belangrijk om de groenten en aardappelen niet allemaal gelijk bij de linzen te doen, omdat ze anders te gaar worden. Zodra de 15 minuten kooktijd om zijn, giet je het geheel af. Snijd de ui en look fijn. Wrijf de champignons schoon en snijd ze in vier. Halveer de 10 troskerstomaatje en knip de overige 12 in trosjes van 3 en bewaar die om ze later te grillen. Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot met deksel en stoof hierin de ui en look aan op middelhoog vuur, voeg de champignons toe en laat enkele minuten garen. Doe de overige groenten, linzen en tomaatjes erbij, giet de rode wijn en de bouillon erbij en zet een deksel op de pot. Laat ca 10 minuten stoven op een laag vuurtje. Controleer af en toe of de bodem niet aankoekt en voeg desnoods wat extra bouillon of water toe. De linzen mogen bijtgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

2
Done

Doe intussen de verse en grof gehakte koriander met de olijfolie in een blender en mix tot een gladde massa, Breng op smaak met peper en zout. Grill de trostomaatjes kort onder de grill in de oven of in een grillpan, druppel er eerst een beetje olijfolie over.

3
Done

Breng een ruime kookpot met ¾ de water aan de kook, doe er een flinke scheut azijn in. Draai het vuur lager en zorg dat het onder het kookpunt blijft. Breek de eitjes één voor één in een kopje. Roer een met een lepel in het water tot er een kolk ontstaat en laat het eerste eitje er zachtjes in glijden. Pocheer het ei 1 à 2 minuten. Schep het ei voorzichtig uit het water met een schuimspaan en koel het af in ijswater. Pocheer de overige 3 eitjes op dezelfde manier. Vlak voor het opdienen kan je de eitjes opnieuw kort opwarmen in heet water, maar laat ze alvorens op te dienen even uitlekken op een propere keukendoek.

4
Done

Schep het warme stoofpotje in vier verwarmde diepe borden, druppel er de korianderolie over en werk af met de gegrilde tomaatjes en de gepocheerde eitjes.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
stoofvlees met frietjes, een Belgische klassieker
previous
Stoofvlees
next
Gebakken skrei met venusschelpen en chorizo
stoofvlees met frietjes, een Belgische klassieker
previous
Stoofvlees
next
Gebakken skrei met venusschelpen en chorizo

Add Your Comment