Ingredients
-
4 (van ca. 100 - 150 g elk) zalmfilets
-
2 komkommers
-
1/2 venkel
-
dragonazijn
-
2 theelepels bloemsuiker
-
peper en zout
-
2 sinaasappels
-
De kervelolie
-
2 handenvol kervel
-
1 handvol spinazie, gewassen en uitgelekt
-
olijfolie
-
De venkelchips
-
1/2 venkel
-
bloemVoor,een glutenvrije versie kan je aardappelzetmeel gebruiken
-
frituurolie
-
Afwerking
-
enkele plukjes kervel
-
enkele pitjes granaatappel
-
enkele blaadjes dragon
Directions
Wij zijn de afgelopen weken volop in de weer geweest met feestrecepten uit te proberen, te fotograferen en vervolgens hier op de blog te gooien. Deze kort gebakken zalm met komkommer, venkel en sinaasappel en kervelolie is één van die recepten die de selectie doorstond.
Misschien heb je de anekdote al ooit meegekregen en dan val ik in herhaling. Zo niet verklap ik je dat ik eigenlijk niet zo’n liefhebber van zalm ben. Het was nochtans deze vis die Guy voor me klaarmaakte op één van onze eerste afspraakjes, intussen iets meer dan tien jaar geleden. Hij had tijdens zijn vorige dates altijd gescoord met dat zalmgerecht en dacht mij te overdonderen met zijn kookkunsten. Wat hij toen ook niet wist, was dat ik al jaren foodblogger was. Uiteindelijk heb ik hem dus van zijn sokken geblazen 🙂
In de loop der jaren ben ik zalm wel gaan appreciëren, vooral als hij kort gebakken of rauw is. Vette vis zoals zalm combineert erg goed met komkommer. Vis in het algemeen gaat perfect samen met venkel, dat weer lekker matcht met sinaasappel. Ver moest ik dus niet zoeken naar een geslaagd voorgerecht. Guy vond deze gebakken zalm met komkommer, venkel en sinaasappel heeeerlijk, dus was mijn missie geslaagd.
We hebben dit gerecht twee weken na elkaar gemaakt omdat de foto’s de eerste keer niet goed waren. Dat was dus dubbel genieten 😉
Op zich is deze kort gebakken zalm met komkommer, venkel en sinaasappel en kervelolie eenvoudig te maken, er kan zelfs veel op voorhand gemaakt worden. Enkel de zalm moet je à la minute bakken. Ik heb enkel wat tijd gestoken in het presenteren, maar omdat het koud is, kan je dat ook een uur op voorhand.
Je kunt het eenvoudig maar elegant serveren door de komkommerslierten op een vork te draaien zoals je bij spaghetti doet en verder de gemarineerde venkel en de sinaasappelpartjes ernaast serveren. Of je kunt het een modernere look geven.
Misschien lust je deze zalmtartaar ook wel, even feestelijk en boordevol smaak.
Een vegetariër te gast? Vervang de zalm door burrata.
Wij hadden hierbij een Güner Veltliner van Huber bij voorzien, maar die viel iets te licht uit. Gelukkig hadden we nog een restje El Primavera Blanco wat er goed bij ging. Persoonlijk vinden we een houtgerijpte Chardonnay perfect bij deze zalm.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Bezoek ook zeker onze website GlutenVrijLeven! Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De groentenSnij 1,5 komkommer in slierten met een spiraalsnijder en de rest met een kaasschaaf of mandoline in hele dunne lange plakjes. Meng 4 eetlepels dragonazijn met de bloedsuiker en 4 eetlepels water. Meng de helft onder de komkommerslierten en giet de andere helft over de plakjes komkommer. Zet minstens 30 minuten opzij. |
2
Done
|
Snij de sinaasappels a vif, d.w.z. snij de schil rondom weg zodat het vruchtvlees zichtbaar wordt en snij de partjes tussen de witte vliesjes los en vang het sap op. |
3
Done
|
Snij de helft van de venkel in dunne plakjes om later als chips te frituren en snij de rest in fijne blokjes. Meng het sap van de sinaasappel onder de venkelblokjes, breng op smaak met peper en zout. |
4
Done
|
De kervelolieWas de kervel en spinazie en blancheer kort. Giet af en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Hak fijn en mix vervolgens met 100 ml zachte olijfolie en 1 eetlepel dragonazijn. Zeef en vang de olie op. Breng op smaak met peper en zout. |
5
Done
|
De venkelchipsWentel de in dunne plakjes gesneden venkel in bloem en frituur ze op 160°C. Je kunt de krokante plakjes in hun geheel als afwerking gebruiken of zoals ik deed reepjes venkel frituren. |
6
Done
|
De zalmSnij de zalmfilet eventueel een beetje bij tot je 4 gelijke stukken hebt. Bestrooi de filets met peper en zout en bak ze op middelhoog vuur rondom kort aan in olijfolie. Zalm is het lekkerst wanneer hij binnenin nog een beetje glazig is, maar aan de buitenkant mooi dichtgeschroeid is. |
7
Done
|
AfwerkingRol de komkommerplakjes op en snijd ze in de helft. Schik de komkommerslierten op het bord, draai ze rond een vork zoals je met spaghetti doet. Verdeel de gemarineerde venkel, de partjes sinaasappel en de komkommerrolletjes op het bord. Werk af met granaatappelpitjes, plukjes kervel en dragonblaadjes. Leg de gebakken zalm erbij en werk af met de kervelolie. |