Ingredients
-
4 grote vastkokende aardappelen
-
olijfolie
-
zout
-
De saus
-
1 ui
-
olijfolie
-
1 teentje look
-
1 blik tomatenstukjes
-
1 eetlepel tomatenpuree
-
1 laurierblad
-
1 scheut Noilly PratOf droge witte wijn
-
1 snuifje rietsuiker
-
Sriracha saus, tabasco, flavourmash chilisaus
-
1 bosje peper en zout
-
Directions
Hoe eet jij patatas bravas het liefst? Met een warme pittige tomatensaus of liever met een soort pikante mayonaise of aioli? Beide kunnen lekker zijn, maar ik verkies deze patatas bravas; krokant gebakken blokjes aardappel met een pittig tomatensausje en eventueel een beetje aioli (knoflooksaus). De aioli maak je zoals mayonaise: roer een eidooier los met geraspte knoflook en klop er druppelsgewijs olijfolie onder tot je een stevige saus hebt. Ik voegde op het einde een beetje Griekse yoghurt toe, wat de saus minder vet, maar wel vloeibaarder maakte.
Je kunt deze ‘patatjes’ serveren als tapas of als bijgerecht. Ik gaf ze bij de albondigas van kip. De tomatensaus maak je net zo pittig als je graag hebt, hiervoor gebruikte ik flavourmash, maar je kunt ook tabasco of Sriracha saus gebruiken.
Als je graag aardappelen in de oven eet, zou ik deze hasselback patatjes ook eens proberen. Ze ogen erg feestelijk, misschien iets voor de komende feestdagen.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Heb je trouwens onze website GlutenVrij Leven al bezocht?
Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De aardappelenVerwarm de oven op 250°C. Schil de aardappelen en snij ze in hapklare blokjes. Verdeel de aardappelblokjes over een bakplaat of ovenschaal. Druppel er 2 eetlepels olijfolie over en meng goed, zodat rond alle blokjes een laagje olie zit. Bestrooi met zout en bak ze ongeveer 25-30 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. |
2
Done
|
De sausMaak intussen de pittige tomatensaus. Verhit de olie in een kookpot en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig is. Voeg de tomatenstukjes toe en de tomatenpuree, Noilly Prat of droge witte wijn, 1/2 blik water, de chilisaus, laurier, suiker, zout en peper en laat met een deksel op de pan 30 minuten sudderen. Pureer de saus met een staafmixer. De saus mag niet te dik zijn, voeg daarom eventueel een beetje water toe. |