Ingredients
-
4 skrei filetsVan 150 g elk. Kan vervangen worden door eender welke vaste witte vis.
-
1 klontje ongezouten boter
-
peper en zout
-
2 eetlepels olijfolie
-
2 theelepels paprikapoeder
-
1 scheut droge witte wijn
-
500 g venusschelpenvongole veraci
-
100 g chorizo grillworstjes
-
1 kleine gesnipperde ui
-
1 gesnipperd look
-
1 eetlepel citroen zeste (schil)Geraspte citroenschil. Enkel het gele gedeelte, het witte smaakt te bitter
-
Witte bonencrème
-
400 g witte bonenblik of gedroogde
-
1 laurierblad
-
1 takje tijm
-
100 ml kippenbouillon
-
1 klontje ongezouten boter
-
1 scheutje xeresazijn of sherry azijn
Directions
Skrei is een winterkabeljauw uit het noorden. De vis is eigenlijk een ‘zwerver’ (skreid in het Noors). Om te paaien legt hij honderden kilometers af en dankt daaraan zijn bijnaam ‘Liefdesvis’. De vis is verkrijgbaar van januari tot april. Dus ook rond Valentijn, zodat hij de naam Liefdesvis alle eer aan doet. Het vlees van de skrei is mooi wit en stevig. Je kunt hem gewoon verwerken zoals andere kabeljauw. Deze gebakken skrei met venusschelpen of vongole en chorizo is een variant op een voorgerecht dat ik al ooit eerder maakte, toen zonder de vis >>>.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? Of wanneer je een tip voor ons hebt. We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Doe de venusschelpen in een ruime kom met koud water en een snuifje zout. Roer ze regelmatig om zodat ze hun zand kunnen loslaten. Herhaal dit een aantal keren tot er geen zandresten meer in het water zijn achtergebleven. |
2
Done
|
Snij de ontvelde chorizo in plakjes of stukjes. Fruit de chorizo een paar minuten in 1 eetlepel olijfolie tot deze zijn vet en kleur afgeeft, schep het vlees eruit en houd warm. Bak in de resterende olie de knoflook en het uitje. Voeg de venusschelpen toe, bestrooi met de paprika, peper en zout en giet er een scheutje witte wijn bij en roer goed om. Plaats een deksel op de kookpot en laat ca. 6 minuten op hoog vuur koken tot de venusschelpen open zijn. Haal het vlees uit de schelpjes, zeef het vocht en laat dat inkoken. Warm vlak voor het opdienen het vlees van de venusschelpen in de saus. |
3
Done
|
De bonencrèmeAls je gedroogde bonen gebruikt, dan laat je deze best 1 nacht weken in koud water. Zet ze ruim 2 uur op in water met een klein scheutje azijn en een klein snuifje zout. Bonen uit blik of uit een bokaal hoef je alleen te spoelen en laten uitlekken. Voeg de kruiden toe bij de kippenbouillon en breng deze zachtjes aan de kook met de bonen. Verwijder nadien alle kruiden en mix de bonen in een blender of met een goede staafmixer. Voeg er de boter aan toe en mix deze erdoor. Breng op smaak met peper, zout en enkele druppels xeres. |
4
Done
|
De afwerkingBak de vis in boter en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het zalfje van witte bonen over 4 verwarmde borden, schik de vis erop en werk af met de venusschelpen en chorizo. Schep de saus erover en rasp een beetje citroen zeste over het geheel. Garneer eventueel met wat groen, zoals gebakken lente-ui of jonge scheuten. |
5
Done
|
|