Ingredients
-
16 - 20 messchelpenscheermessen
-
1/2 venkel
-
olijfolie
-
16 troskerstomaatjes
-
droge witte wijn
-
1 bosje lente-ui
-
peper en zout
-
2 teentjes look
-
1 snuifje suiker
-
2 takjes bladpeterselie
-
6 basilicumblaadjes
Directions
Ook deze scheermesjes met venkel en kerstomaatjes stonden op onze oude blog en dateren al van 2010, maar het is nog steeds een lekker gerecht.
Scheermesjes? Ik serveerde jullie deze bizarre schelpdiertjes al eerder. Ze hebben hun naam te danken aan de vorm van de schelp, die lijkt op een ouderwets scheermes. Om de één of andere reden vind ik ze het lekkerst als ze een mediterrane toets meekrijgen. Vandaag is dat venkel in combinatie met kerstomaatjes. Om de zoetheid van de tomaatjes extra te benadrukken voeg ik een snufje suiker toe. Heb je het niet zo op scheermesjes, dan kan je dit groentesausje ook serveren bij mosselen, scampi, vis, coquilles of pasta. Deze scheermesjes met venkel en kerstomaatjes eet je als voorgerecht.
Je lust vast en zeker ook deze scheermesjes met zuiderse salsa.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Spoel de scheermesje en laat ze uitlekken. Snijd de schoongemaakte venkel in hele kleine blokjes (brunoise), de lente-uitjes in ringen en de tomaatjes in twee. Verhit een beetje olijfolie en stoof hierin de groenten (behalve de tomaten) en geperste knoflook aan. Voeg de tomaatjes toe en laat enkele minuutjes op een middelmatig vuurtje stoven, onder af en toe roeren. Voeg suiker, peper en zout toe naar smaak. Blus de pan met een scheut witte wijn en laat op een middelmatig tot hoog vuur de alcohol verdampen en het vocht voor de helft inkoken. |
2
Done
|
Houd het sausje warm, terwijl je in een braadpan of grillpan olijfolie verhit. Bak hierin de plakjes knoflook op een middelmatig vuur, zodat de olie de smaak opneemt (opgelet look niet laten verbranden). Leg de scheermessen naast elkaar met de open kant naar boven. Zodra ze open gaan, bestrooien met peper, zout en peterselie en overgieten met een scheutje witte wijn. Zet het vuur even hoog tot de wijn kookt en neem dan van het vuur. Snijd enkele basilicumblaadjes in reepjes en roer onder de saus. Haal de scheermesjes uit hun schelp, maar houd 4 heel als garnering. Houd de schelpdiertjes warm in de pan. |
3
Done
|
Schik de scheermesjes in vier diepe bordjes en verdeel de saus erover, werk af met een schelpje en een blaadje basilicum. |