Ingredients
-
200 g speltpenne
-
1 kleine gele courgette
-
1 kleine rode ui
-
1 teentje look
-
6 troskerstomaatjes
-
1 kopje doperwten
-
1 handjevol baby kale (jonge boerenkool)
-
1 stengel bleekselderij
-
1 eetlepel olijfolie
-
olijfolie extra vergine
-
1 koffielepel Italiaanse kruiden
-
peper en zout
-
1 takje rozemarijn
-
enkele basilicumblaadjes
-
2 lente-ui
-
geraspte parmezaan
-
naar keuze
-
enkele plakjes gerookt spek of pancetta
Directions
Penne all’ortolana of penne met verse groenten uit de moestuin. Ortolana is het Italiaanse woord voor moestuin. Dat verklaart de naam. Verser dan vers kun je niet koken! Je hebt misschien zelf een moestuin? Dan weet je hoe plezierig het is om je groenten rechtstreeks uit de tuin te halen. Als je even geen inspiratie hebt loop je gewoon door de tuin en pluk je wat rijp of klaar is om te verwerken. Gisterenavond plukte ik een beetje van alles om te verwerken in deze Penne all’ortolana of penne met verse groenten. Korter dan dat kan de keten van oogst naar bord niet zijn.
Laatst kocht ik bij Hema enkele leuke mini groentekratjes. Ideaal om alles in te verzamelen. Ze passen trouwens in de koelkast en ze zijn beschikbaar in allerlei pasteltinten. Ik vond deze grijze het meest op een echte groentekist lijken.
Jipke onze kater keurde de oogst goed 😉
Voor deze pastabereiding gebruikte ik speltpenne, die bevat minder gluten dan de gewone. Je kunt trouwens groenten gebruiken die je voorhanden hebt. Ik gebruikte o.a. gele courgette, erwten en jonge boerenkool. Probeer ook de fusilli met aubergine eens uit of deze tagliatelle met witlof en oesterzwammen.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Was de groenten en snijd ze in de gewenste grootte. Halveer de look. Snij de rozemarijn fijn. Als je spek gebruikt; snij die dan in reepjes. Kook intussen het water voor de pasta en voeg zout toe. |
2
Done
|
Kook de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking (7 - 8 minuten). Verhit intussen een eetlepel olijfolie in een pan. Laat de gehalveerde lookteen hierin enkele minuten zijn smaak in afgeven. Verwijder de look en doe de uien (en spek als je die gebruikt) in de pan. Wanneer de ui bijna glazig ziet, de selderij en courgette toevoegen. Laat 2 minuten roerbakken. Giet nu 1/2 pollepel van het kookvocht van de pasta bij de groenten. Doe de tomaten, erwten en boerenkool of kale en rozemarijn erbij. Laat op een zacht vuurtje garen gedurende 3 - 4 minuten. Breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. |
3
Done
|
Giet de pasta af, maar bewaar een beetje van het vocht voor als de groenten te droog zijn. Doe de penne bij de groenten in de pan en roer goed om. Voeg eventueel nog wat vocht toe. Laat de penne 2 minuutjes verder garen in de groenten'saus'. Proef en breng eventueel nog op smaak. Druppel er een flinke scheut olijfolie extra vergine over. Serveer en werk af met de lente-ui, basilicum en parmezaan. |