Ingredients
-
4 romatomaten
-
20 kerstomaatjes
-
4 takjes verse tijm
-
4 takjes verse rozemarijn
-
4 tenen knoflook
-
5 eetlepels olijfolie extra vergine
-
2 eetlepels balsamico azijn
-
peper en zout
Directions
Gekonfijte tomaten, zongedroogde tomaten, semi gedroogde tomaten, tomaten uit de oven, half gedroogde tomaten … het zijn verschillende benamingen, maar het principe blijft hetzelfde, tomaten langzaam drogen. In dit recept gebruik ik romatomaten en kerstomaten door elkaar. Romatomaten bevatten minder zaden en sap dan gewone tomaten en kerstomaatjes zijn kleiner, waardoor je samen in de oven kunt plaatsen. Andere grotere tomaten zullen iets langer in de oven moeten. Deze tomaten zijn half gedroogd en kunnen zo verwerkt worden in allerlei gerechten; tapas/antipasti, voorgerechten, salades, pasta … Zelf proberen? zo droog je tomaten in de oven
Ik gebruik hier balsamico azijn, maar die kan eventueel vervangen worden door een beetje suiker. Experimenteer zeker met de kruiding. Gebruik bijvoorbeeld gedroogde oregano i.p.v. tijm en rozemarijn. Heb je teveel tomaten gemaakt, bewaar ze dan onder olijfolie in een goed afgesloten en steriele bokaal.
Liefhebber van tomaten? Hier vind je inspiratie.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 160°C. Snij de romatomaten in vier en de kerstomaatjes in twee. Schik ze (eventueel op een vel bakpapier) op een bakblik. Verdeel de in dunne plakjes gesneden knoflook over de tomaten, ook de takjes tijm en rozemarijn. Druppel er de olijfolie en balsamico azijn over en bestrooi met peper en zout. Plaats 1,5 uur in de oven. Verwijder voor het gebruik de kruiden en de knoflook. Verwerk in salades, pasta en andere gerechten. |