Het Low FODMAP- Dieet
Gluten en lactose zijn vaak de boosdoener bij maag- en darmproblemen, maar bij mensen met PDS (Prikkelbaardarmsyndroom) moet er met veel meer rekening gehouden worden. Het Low FODMAP-Dieet is voor hen een oplossing of hulpmiddel.
Fermenteerbare
Oligosachariden
Disachariden
Monosachariden
And
Poyolen
Het “Prikkelbare darm syndroom” (PDS) of ‘spastisch colon’ of ‘spastische darm’ komt voor bij 15 tot 20% van de bevolking. Symptomen die vaak voorkomen zijn:
- Krampen en pijn
- Wisselende stoelgang: de ene keer verstopping, de andere keer diarree
- Opgeblazen gevoel
- Last van boeren, winderigheid en gerommel in de buik
Bijkomende symptomen zijn vaak:
- Moeheid
- Maagklachten
- Brandend maagzuur
- Hoofdpijn
- Pijn in rug of zij
De klachten komen afwisselend en met periodes, maar beheersen vaak het leven van iemand met PDS.
De exacte oorzaken van PDS zijn niet precies gekend. Hoogstwaarschijnlijk is het een combinatie van factoren. Zelf heb ik de indruk dat het ook erfelijk is, want mijn moeder heeft het en haar moeder ook. Wat wel zeker is, is dat een gestoorde beweging van de darm en/of overgevoeligheid van de darmwand een rol spelen. Omdat er niet echt één oorzaak is voor PDS is er ook geen precieze behandeling. Al blijkt voeding wel een rol te spelen en door deze aan te passen, zal de darm minder uitzetten en zo minder onder druk komen te staan.
Vaak wordt door artsen als behandeling het FODMAP-DIEET aangeraden. Uit studies is gebleken dat door het volgen van de regels i.v.m. FODMAP’s, patiënten minder klachten vertonen. FODMAP is de afkorting voor Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galacto-oligosachariden), Disachariden (lactose), Monosacchariden (fructose) en Polyolen (Mannitol, Maltitol, Xylitol en Isomalt). Al deze stofjes zijn restanten van koolhydraten in onze voeding. Wanneer ze door de bacteriën in onze dikke darm gefermenteerd worden, ontstaan er stoffen en gassen die verantwoordelijk kunnen zijn voor de PDS-klachten. Het is vaak zo dat patiënten niet goed weten welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken. Het low FODMAP-dieet kan hier een hulp bieden, want het is een eliminatiedieet. Tijdens het eliminatiedieet is het de bedoeling dat de totale hoeveelheid FODMAP’s voor 6 à 8 weken fors gereduceerd wordt tot men een goede symptomatische controle bekomt. (Bron: asz.be)
Zelf gebruik ik de handige app van de Monach Universiteit. Hier vind je een lijst met welke voedingsmiddelen wel en niet mogen, een dagboek om bij te houden, recepten, de stappen die je dient te ondernemen etc.
DOWNLOAD DE APP
OLIGOSACHARIDEN
Van de oligosachariden geven fructanen en galactanen de meeste klachten. Fructanen zitten vooral in tarweproducten, zoals brood, ontbijtgranen en pasta, en enkele groenten, zoals uien. Inulines en fructo-oligosacharide zijn fructanen die soms als prebiotica zijn toegevoegd aan magere yoghurtsoorten, melkdranken en voedingsvezelpreparaten. Galactanen zitten in peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. Deze koolhydraten blijven in de darm en worden niet opgenomen in het bloed.
DISACHARIDEN
Alleen de disacharide lactose kan zich als een FODMAP in voedsel gedragen.
MONOSACHARIDEN
Fructose ofwel vruchtensuiker kan darmklachten veroorzaken. Bepaalde fruitsoorten (zoals gedroogd fruit, mango’s, appels en druiven) en honing hebben een hoog fructosegehalte. Het wordt ook aan veel voedingsproducten toegevoegd als zoetstof of om het uiterlijk of de textuur te verbeteren. Een teveel aan fructose kan bij sommige mensen klachten geven. Dit heet ook wel een fructose-intolerantie.
POLYOLEN
Polyolen zijn koolhydraten die door veel mensen slecht worden opgenomen in het bloed. Ze komen van nature voor in sommige groenten en fruitsoorten, vooral in steenvruchten. Ze worden vaak gebruikt in de voedselindustrie als vochtbinders en kunstmatige zoetstoffen. Als er polyolen aan voeding is toegevoegd staat op de verpakking: “Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben”.
(Bron: voedingscentrum.nl)