Dit is het lekkerste van mei
In de loop der jaren zijn we het zo gewoon geworden dat alles voorhanden is. Je kunt het hele jaar door druiven kopen, maar ook boontjes, tomaten … Maar zijn die wel zo lekker? Als je bedenkt dat de prinsessenbonen helemaal uit Kenia komen of de asperges uit Peru dan gaat er toch een belletje rinkelen. Ik geef toe dat wij ons ook al eens laten verleiden, maar meestal beperk ik mij tot lokale producten. In de supermarkt ben je dus verplicht om etiketten te lezen. Gelukkig zijn er ook initiatieven zoals boerenmarkten, boerderijwinkels, netwerken als Boeren & Buren, etc. Zelf kweken we een deel van onze groenten en dan merk je pas hoe afhankelijk je bent van de seizoenen. In de winter en als aanvulling kopen we dus zoveel mogelijk lokaal. Dat is beter voor het milieu, want het verkleint je ecologische voetafdruk. Het is goedkoper want je koopt lokaal zonder vervoerskosten en tussenpersonen. Het is veel lekkerder, want het is verser en gerijpt zoals het hoort. Er zijn dus alleen maar voordelen aan seizoensgebonden kopen en eten. Het leek ons daarom een goed idee om je op weg te helpen en daarom posten we elke maand een lijst met de gewassen en producten die in die maand op zijn best zijn. Dit is het lekkerste van mei!
Klik voor inspiratie en recepten op de links.
Groenten
Aardappelen
Andijvie
Asperges
Bloemkool
Champignons
Doperwten
Groene selder
Morilles
Paddenstoelen (gekweekt)
Prei
Raap
Raapstelen
Radijs
Spinazie
Spitskool
IJskegels (lange radijs)
Uien
Warmoes/Snijbiet
Wortelen
Uit het wild
Vlierbloesem (half – eind mei)
Wilde vis
Forel
Geep
Haring
Hondshaai
Langoustine
Octopus
Paling
Pijlinktvis
Pollak (Witte koolvis)
Rog
Roodbaars
Wulk
Zeewolf
Tips
- Wist je dat alles, wat in seizoen is, vaak ook heel goed bij elkaar past?
- Gooi het loof van radijzen niet weg, maak er soep van. Bereid ook de steel en de bladeren van de bloemkool.
- Zet de overschot van de selderij in de grond voor een nieuwe plant.
- Doe wat je teveel koopt in de diepvriezer, leg het op of fermenteer.
- Maak soep van seizoengroenten en bewaar de rest in de diepvriezer.
- Maak bijvoorbeeld pesto van daslook.
- De meeste groenten kan je ook rauw eten, let alleen op voor rauwe peulvruchten.
- Gooi graten van witte vis niet weg, maar maak er smaakvolle bouillon van, die je in porties invriest.
- Kweek zelf kruiden in een pot of in de tuin, zo heb je altijd smaakmakers bij de hand.
- Als je zelf groenten kweekt, kan er al eens iets doorschieten en in bloem komen te staan. Gebruik de bloemetjes als decoratie of in salades.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden. Hopelijk tot gauw!