Ingredients
-
4 grote aardappelen
-
1/2 flespompoen (butternut)
-
200 ml room
-
200 ml melk
-
1 teentje knoflook
-
nootmuskaat
-
peper en zout
-
geraspte kaasGratinkaas, emmentaler gruyèrekaas, …
-
Boter of olie
Directions
Op ons weekmenu had ik puree van butternut en aardappelen genoteerd. Ik had nl. nog een restje butternut of flespompoen over van de tagliatelle met butternut, maar het werd uiteindelijk een gratin van butternut en aardappel. Even lekker als gewone gratin en je hebt een extra portie groenten binnen.
In de meeste recepten lees je dat de gratin maar 30 minuten in de oven moet. Ik heb nog nooit een gratin gaar gekregen in een half uur. Eerder in drie kwartier of zelfs een uur. We vertrekken wel van rauwe aardappelen en pompoen. Controleer af en toe of de aardappelen gaar zijn en verkort eventueel de gaartijd.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven op 200°C. Verwarm room, melk en gehalveerde look ca. 10 minuten. Laat de look zijn smaak afgeven aan de vloeistof. Schil intussen aardappelen en pompoen en snij met een mandoline V-schijf in dunne schijfjes. |
2
Done
|
Vet een ovenschaal in met boter of olie. Leg een laagje pompoenschijfjes op de bodem en bestrooi met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel hierover een laagje aardappelschijfjes en kruid opnieuw. Herhaal dit tot pompoen en aardappel op zijn. Overgiet met het melk-roommengsel, maar verwijder de look. Bestrooi royaal met geraspte kaas, dek af met aluminiumfolie en plaats 40 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie eraf en plaats onder de grill voor een goudbruin korstje. |