0 0
Groene aspergesalade met ham en ei

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
6 groene asperges
2 handjesvol mosterdsla of mezuna
3 kerstomaatjes
1 hard gekookt ei
2 eetlepels daslookpesto zie recept op deze site
enkele plakjes rauwe ham
olijfolie extra vergine
balsamico azijn
peper en zout
voor de zoetzure asperges
2 - 3 groene asperges
1/2 eetlepel rietsuiker
50 ml witte wijnazijn of chardonnay azijn
100 ml water

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Groene aspergesalade met ham en ei

daslookpesto, mezuna en kerstomaat

Cuisine:

Ingredients

  • voor de zoetzure asperges

Directions

Share

[avatar user=”inge” /]

Wanneer het aspergetijd is, dan staat het witte goud thuis minstens eens per week op het menu. Het liefst eet ik ze op z’n Vlaams met een gekookt ei, botersaus en peterselie. We experimenteren ook graag met asperges en combineren ze met andere groenten, vis of vlees. Deze groene aspergesalade met ham en ei wou ik eigenlijk met rauwe of gerookte ham maken, maar Guy had zich vergist tijdens het boodschappen doen. Ik had natuurlijk zelf naar de winkel kunnen lopen, maar ik heb het zo gelaten. Het was best lekker zo, maar als je dit recept wilt maken kan je toch best rauwe ham nemen zoals Parma- of Ganda- of andere ham. Bresaola kan ook dienen en zelfs grijze garnalen of gerookte vis zoals, zalm, forel of paling. Geef je creativiteit de vrije loop.

De asperges werden lichtjes gestoomd en daarna gegrild. Enkele kregen een zuurtje door een azijn marinade. De gemengde sla is een combinatie mosterdsla of mizuna en bietenblaadjes uit de moestuin, maar je kunt ook mesclun, rucola of andere jonge slamengeling gebruiken.

Tijdens de aspergetijd is het toevallig ook de periode van de daslook. Die twee gaan perfect samen. Ik maakte daarom een pesto van daslook voor bij dit gerecht.  Als je geen daslook kunt vinden maak dan een spinaziepesto, door in het klassiek recept voor pesto de basilicum te vervangen door jonge spinazie. Basilicum is te sterk van smaak voor deze salade.

Deze groene aspergesalade maakte ik als voorgerecht, maar je kunt een grotere portie ook als hoofdgerecht serveren. Geef er dan wat brood bij. Meer aspergerecepten vind je hier.

Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.

Steps

1
Done

De zoetzure asperges

Snij 2 à 3 groene asperges in slierten met een kaasschaaf of een dunschiller. Verwarm intussen de rietsuiker, wijnazijn en het water. Leg de aspergeslierten in een kommetje en overgiet met het warme azijnmengsel. Laat ca. 15 minuten staan. Giet af en spoel met koud water. Laat uitlekken en rol de aspergeslierten op.

2
Done

Maak de andere asperges schoon door de schubben te verwijderen en het einde van de asperges bij te snijden. Stoom of blancheer ze kort zodat ze nog bijtgaar zijn. was de sla, snij de tomaatjes in plakjes, rol de ham op en snij in gelijke stukjes. Wrijf de asperges in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Grill ze vervolgens in de grillpan.

3
Done

Verdeel de pesto over 2 borden of kommen. Schik de asperges erop, de tomatenplakjes en de sla. Druppel er een beetje olijfolie en balsamico erover. Werk af met de zoetzure asperges, de ham rolletjes en rasp er het gekookt ei over. Versier eventueel met de bloemetjes van de daslook.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Daslookpesto zelf maken
previous
Daslookpesto
dessert met rabarber en aardbei
next
Dessert met rabarber en aardbei
Daslookpesto zelf maken
previous
Daslookpesto
dessert met rabarber en aardbei
next
Dessert met rabarber en aardbei

Add Your Comment