Ingredients
-
2 kopjes havervlokken
-
1 kopje walnoten
-
1 kopje pecannoten
-
1/2 kopje ongezouten, geroosterde pinda's
-
1/2 kopje Cashewnoten
-
1/2 kopje zadenmix (pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, ...)
-
1/2 kopje pistachenoten
-
3 eetlepels krokant gebakken uitjes (kant- en-klaar)
-
3 eetlepels edelgist (gistvlokken)
-
2 eiwitten
-
1 eetlepel lichte sojasaus
-
1 eetlepel ketjap manis
-
1,5 eetlepel ahornsiroop
-
1 koffielepel grof zout
-
1/2 theelepel lookpoeder
-
1 theelepel gemberpoeder
-
1 theelepel paprikapoeder
-
1 theelepel komijnpoeder
-
1 theelepel korianderpoeder
-
1 snuifje chilipoeder
Directions
Tot voor kort was ik verslaafd … aan zout chips. Bij voorkeur die van Lays. Het is eigenlijk een verslaving die weer de kop opsteekt als ik weet dat er ergens in huis een zak zoute chips ligt. Het is alsof die zak op mij roept. Van zodra ik me voor de televisie heb genesteld begint het: kom …, kom dan toch…, ik wacht op je …, je gaat me toch niet laten liggen? … straks is er iemand anders mee weg… ik weet dat je me niet kunt weerstaan… Herkenbaar? Het zou niet zo erg zijn moest ik me beperken tot een kommetje of een handvol chips. Het probleem is, dat ik van zodra ik de zak openscheur me moet beheersen om de inhoud niet tot de laatste kruimel toe naar binnen te werken. En, ik heb het niet over een zakje, maar wel over de grootste maat. Dit zou reclame voor Lays kunnen zijn, als het niet zo’n ongezonde dikmaker zou zijn. Ik troost me dat zout blijkbaar nog de minst ongezonde chips is. Hoe dan ook, sinds begin dit jaar snoep ik ’s avonds nog zelden chips of andere hartige snacks, behalve soms een handjevol zelfgemaakte knabbels. Deze hartige granola snack met noten en zaden bijvoorbeeld. Afgewisseld met eens een portie kaas of rauwe groenten met dipsaus of gefermenteerde of opgelegde groenten, maar ook vaak niets.
Je kunt deze hartige granola snack met noten en zaden ook over salades strooien of in soep.
Misschien lust je deze kruidige granola bites ook.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Hak de noten in een hakmolen of met een mes. Ze mogen niet te grof zijn, maar ook niet te fijn. Doe vervolgens alle droge ingrediënten, behalve het zout in een kom. |
2
Done
|
Klop de eiwitten los. Meng het notenmengsel door elkaar en overgiet met de ahornsiroop en het eiwit. Meng alles een laatste keer goed door elkaar zodat het een kleverig geheel wordt. |
3
Done
|
Leg het bakvel op een bakplaat en verdeel het notenmengsel erover. Spreid alles gelijkmatig over de plaat. Plaats in de oven en laat gedurende 20 minuten kleuren en krokant worden. Neem vervolgens uit de oven. Laat afkoelen en breek de granola ik hapklare stukken (bites). Laat ze vooral goed drogen. Bewaar ze in een koekentrommel. |