Ingredients
-
250 g paellarijst
-
750 ml kippenbouillon
-
1 kleine ui
-
1 look
-
6 gamba's
-
2 pijlinktvissenSchoongemaakt
-
2 kippenboutfilets
-
350 g mosselen
-
2 chorizo grillworstjes
-
1 capsule saffraan
-
1 theelepel gerookt paparikapoeder
-
1 glas droge witte wijn
-
1 rode paprika
-
1 citroen
-
1 kopje (diepvries)erwtjes
-
olijfolie
-
Enkele takjes bladpeterselie
Directions
Paella hoef ik niet meer voor te stellen, want ik denk dat iedereen dit Spaanse rijstgerecht met kip en zeevruchten wel kent. Wij maken het eigenlijk niet zo vaak, maar lusten het wel graag. Na enkele grijze en druilerige weken wil ik met deze paella even een vleugje zomer op tafel toveren. Alsof je op een koude miezerige dag een postkaart uit het warme zonnige zuiden ontvangt en gaat wegdromen. ☀️
Paella bevat naast rijst altijd kip en zeevruchten zoals mosselen, inktvis en gamba’s. Je maakt hem zo rijk als je zelf wilt. In plaats van gamba’s gebruikte ik tijgergarnalen, maar gamba’s geven veel meer smaak. Je kunt er nog vongole aan toe voegen als je wilt. De truc is om alle ingrediënten één voor één in de olie aan te bakken, zodat die olie uiteindelijk alle smaak afgeeft aan het gerecht.
Indien je geen typische paellarijst (arroz bomba) hebt of vindt dan kan je ook wel risottorijst gebruiken. Gebruik zeker een ronde of kortkorrelige rijst.
Heb je teveel mosselen verwerk ze dan in deze pittige mosselen of kies voor gegratineerde mosselen.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De paprika’sVerwarm de oven met grill op 250°C. Halveer de paprika en verwijder de zaden. Leg de paprikahelften met de bolle kant naar boven op een vel bakpapier of een bakmatje en plaats onder de grill tot de schil zwart ziet. Haal uit de oven en dek af of rol in folie en laat even afkoelen. Haal de zwartgeblakerde schil eraf en snijd de paprika in reepjes. |
2
Done
|
De voorbereidingPel de ui en snijd hem fijn. Pel de gamba’s, maar laat de koppen en de staartjes eraan. Bewaar de schalen, maar verwijder het darmkanaal. Dep de schoongemaakte pijlinktvissen droog en snijd in ringen. Snijd de kip in blokjes en de chorizo in plakjes. Spoel de mosselen grondig. Verwarm de bouillon, voeg zout toe als dit ongezouten bouillon is. |
3
Done
|
De bereidingVerwarm een flinke scheut olie in de paellapan. Bak hierin de gambaschalen gedurende enkele minuten aan. Dit is enkel om smaak af te geven. Haal de schalen er weer uit en bak in dezelfde olie de gamba’s kort aan. Ze mogen nog niet gaar zijn. Schep ze uit de pan en houd ze opzij. Bak in dezelfde olie de kippenblokjes bijna gaar, schep ze uit de pan en houd deze ook opzij. Indien nodig voeg je tussen het bakken een beetje olie toe. Bak nu de chorizo krokant en haal ook die uit de pan. Bak tenslotte de inktvisringen in de olie en houd die daarna ook apart. |
4
Done
|
Nu alles aangebakken is, giet je nog wat extra olie in de pan. Bak hierin de stukjes ui glazig, strooi tijdens het bakken het gerookt paprikapoeder en de saffraan over de ui. Voeg nu de kip, chorizo en inktvis toe en roer goed om. Doe de rijst erbij en ‘bak’ die kort aan. Blus nu met de wijn. Laat de alcohol verdampen en voeg het grootste deel van de bouillon erbij. Zet het vuur lager en laat zachtjes verder garen. |
5
Done
|
Controleer regelmatig en voeg telkens nog wat bouillon toe. Na 20 à 25 minuten wanneer de rijst bijna gaar is voeg je de erwtjes toe en het laatste gedeelte van de bouillon. Duw nu de mosselen in de rijst alsook de gamba’s. Laat verder garen tot de mosselen open zijn en de rijst gaar is. |
6
Done
|
Werk de paella af met fijngesneden peterselie, Een beetje citroenzeste (geraspte schil), partjes citroen en de paprikareepjes. Druppel er eventueel nog wat olijfolie over. |