Ingredients
-
250 - 300 g lamsgehakt
-
3 ei
-
3 - 4 eetlepel broodkruim
-
6 muntblaadjes
-
1 theelepel paprikapoeder
-
1/2 theelepel gemalen kaneel
-
2 x 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
-
80 g feta
-
naar smaak peper en zout
-
1 blik tomatenstukjes
-
1 kleine ui
-
1 afgestreken eetlepel gele ras el hanoutspecerijenmix te koop in Marokkaanse winkels of betere supermarkt
-
1 afgestreken eetlepel rode ras el hanoutspecerijenmix te koop in Marokkaanse winkels of betere supermarkt
-
500 g tuinbonen
-
3 takjes koriander
-
olijfolie
-
naar keuze couscous of rijst of brood
Directions
Het was alweer even geleden dat ik nog tajine had klaargemaakt. Mijn tajine van Le Creuset stond dan ook helemaal achteraan in mijn kast verscholen. Ik ben nochtans dol op eenpansgerechten en vooral op de fantastische smaak en geur van specerijen. Het woord tajine slaat zowel op de specifieke pot met kegelvormig deksel, als op het gerecht dat erin wordt klaargemaakt. Naast een gietijzeren tajine met aardewerken deksel, bezit ik eveneens een volledig aardewerken exemplaar. Dat gebruik ik enkel voor ovenbereidingen. Normaal gezien experimenteer ik er op los. Ditmaal gebruikte ik het kookboekje Tajines van Le Creuset als leidraad, maar gaf het mijn eigen invulling door de gehaktballetjes te vullen met feta, tuinbonen toe te voegen en de kruiding aan te passen.
Steps
1
Done
|
De gehaktballenSnijd feta in 6 blokjes van 0,5 x 0,5 cm. Meng het gehakt, 1 ei, enkele eetlepels broodkruim, 3 fijngehakte muntblaadjes, 1 theelepel paprikapoeder, ½ theelepel kaneel, ½ theelepel gemalen komijnzaad en peper. Indien het geheel niet stevig genoeg is nog wat broodkruim toevoegen. Vorm van het mengsel zes gehaktballetjes en duw in elke balletje een stukje feta. Duw ze goed dicht, zodat de kaas er niet uitloopt tijdens het bakken. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin in een scheutje olijfolie, dit kan in de tajine. |
2
Done
|
De sausSchep de gehaktballen uit de tajine en bak in de resterende olie de ui tot die glazig ziet. Voeg de tomaten uit blik en een half blik water toe. Breng zachtjes aan de kook. Voeg de ras el hanout toe en laat zo’n 20 minuutjes op een zacht vuurtje pruttelen. Kook intussen de gedopte tuinbonen ca. 5 minuten. Giet ze af, spoel met koud water en duw de boontjes één voor één uit hun velletje (dubbel doppen). |
3
Done
|
De afwerkingDoe de gehaktballetjes in de saus, plaats het deksel weer op de pot en laat ca. 15 minuten garen in de saus. Schep ze nu en dan om. Breng op smaak met peper en zout. |
4
Done
|
Voeg de tuinbonen en de fijngehakte munt en koriander toe, roer voorzichtig om en breek de eieren één voor één in de warme saus. Laat de eieren onder het deksel in ca. 3 – 5 minuten garen. Van zodra het eiwit gestold is zijn ze goed, controleer af en toe, want 5 minuten kan al te lang zijn. Serveer naar keuze met couscous of gekookte rijst |