Ingredients
-
500 g vongole veraci
-
2 tenen look
-
1 mespunt saffraandraadjes of poeder
-
1 sjalot
-
1 glas droge witte wijn
-
ca. 10 troskerstomaatjes
-
peper en zout
-
olijfolie
-
enkele takjes bladpeterselie
-
Directions
Vongole, venusschelpen of tapijtschelpen doen me altijd aan vakantie denken. De lekkerste at ik ooit in de buurt van San Remo in het Italiaanse Ligurië. We waren op doorreis van Frankrijk naar Italië en hadden een ‘hongertje’. We stopten bij de eerste parkeerplaats die we tegen kwamen en een beetje verderop bij het strand stond een eenvoudig restaurant met een druk bezocht terras. Het was eigenlijk niet meer dan een strandhut. Er werd niet veel van het eten verwacht, maar wat hadden we ons daarin vergist!
Dit is een voorgerecht, maar met wat pasta maak je er een lekker hoofdgerecht van. Vergeet niet om er brood bij te serveren, want de saus is te goddelijk om te laten staan.
Steps
1
Done
|
Spoel de vongole enkele keren grondig in zuiver water. Schep ze regelmatig om zodat ze hun zand lossen. Ga door met spoelen tot er geen onzuiverheden meer in het water zitten. |
2
Done
|
Los de saffraan op in de witte wijn. Snij de sjalot en look fijn. Halveer de tomaatjes. Verhit een scheut olijfolie in een pan of wok met deksel. Fruit hierin de sjalot tot die glazig ziet. Voeg de look en tomaatjes toe en roerbak enkele minuten. |
3
Done
|
Doe de vongole erbij. Overgiet met de witte wijn en strooi er een beetje zout over. Breng op hoog vuur aan de kook tot de schelpen open zijn (enkele minuten). Hak intussen de peterselie fijn. Neem het deksel van de pot, strooi flink wat peper over de vongole en doe de gehakte peterselie erbij. Overgiet met een scheutje olijfolie en schep om. Serveer met een stuk Italiaans boerenbrood. |
4
Done
|
|