Ingredients
-
2 van ca. 200 g elk zalmfilet
-
2 eetlepels fijngesneden bieslook
-
peper en zout
-
olijfolie extra vergine
-
1 avocado
-
1 limoen
-
1 sinaasappel
-
1 plukje kervel
-
1 kopje geraspte parmezaan
-
zwart zoutals decoratie, kan doof fleur de sel vervangen worden
-
Dressing
-
1 theelepel Dijonmosterd
-
2 eetlepels koolzaadolie
-
2 eetlepels olijfolie extra vergine
-
2-3 eetlepels sinaasappelsap
-
1 koffielepel vloeibare honing
-
1 eetlepel citroensap
-
peper en zout
Directions
Ik ben helemaal geen liefhebber van gebakken zalm, maar lust hem wel rauw, gemarineerd of gerookt. In dit gerecht verwerkte ik een filet op drie verschillende manieren, als tartaar, als sashimi en kort gebakken. Zowel de zalm als de andere ingrediënten zijn heel puur gehouden.
Steps
1
Done
|
Pureer de avocado met een scheutje olijfolie en wat limoensap (niet teveel in het begin) tot een gladde crème. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog een kleine beetje limoensap toe. De crème mag niet te zuur zijn. Maak de dressing door alle ingrediënten onder elkaar te mengen. |
2
Done
|
Verwarm de oven voor op 180°. Vorm, op een met bakpapier beklede bakplaat of op een siliconenmatje, 4 à 6 stroken (ca. 1,5 x 8 cm) geraspte parmezaan. Plaats 8 à 10 minuten in de oven of tot de koekjes goudbruin zien. Laat ze kort afkoelen en haal ze voorzichtig van de bakplaat. Laat ze verder afkoelen en bewaar tot voor gebruik in een luchtdichte voorraaddoos. |
3
Done
|
Snijd één zalmfilet in tartaar, meng met een beetje olijfolie en enkele druppels limoensap en de fijngesneden bieslook. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de andere filet in 2 à 3 smalle repen van ca. 1,5 cm en de rest in 3 bredere repen. Houd de smalle repen apart om als sashimi te serveren. Bestrooi de bredere repen met peper en zout en schroei ze aan 2 zijden kort aan in een hete anti-aanbak pan. De binnenkant mag nog rauw zijn. |
4
Done
|
Schik op de borden wat avocadocrème, een hoopje of torentje tartaar, een stukje rauwe zalm (sashimi) met wat dressing, de dichtgeschroeide zalmstukjes en werk af met enkele sinaasappelpartjes, enkele takjes kervel en de parmezaankoekjes en eventueel wat zwart zout. |