Ingredients
-
2 zeewolffilets
-
Voor de koolrabi
-
1 koolrabi
-
25 ml witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
50 ml water
-
1 koffielepel rietsuiker
-
1 klontje boter
-
peper en zout
-
50 ml groentebouillon
-
Voor de aardappelcrème
-
6 middelgrote kruimige aardappelen
-
1 teen look
-
1 klontje boter
-
1 flinke scheut melk
-
1 scheut olijfolie extra vergineeen lekkere olie van goede kwaliteit
-
peper en zout
-
1 klein bosje Chinese of gewone bieslook
-
Het overige
-
of zeekraal of lamsoor zeevenkel
-
https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/15639/beurre-blancsaus beurre blanc saus
-
facultatief oesterblad
Directions
Wij kopen bij de vishandelaar bijna altijd vis die in promotie is. Meestal is dat vis van het seizoen of vis waar op dat moment een grote toevoer van is, dus niet een soort die overbevist is. Vorige week was de zeewolf dus in reclame en tegelijkertijd was de koolrabi in de tuin klaar om te oogsten. Eigenlijk wou ik een lak van miso maken, naar een recept van Sergio Herman en die verwerken in het gerecht. Helaas bleek de miso vervallen te zijn. Er moest dus een alternatief bedacht worden en dat werd deze zeewolf met koolrabi en crème van aardappel en beurre blanc.
De koolrabi werd zowel rauw als warm (koolrabi fondant) verwerkt. Verder heb ik zeevenkel (ja, dat gebruik ik regelmatig) gebruikt, maar dat kan je eventueel vervangen door zeekraal of lamsoor. Voor de afwerking van de aardappelcrème gebruikte ik Chinese bieslook, die smaakt iets meer naar look dan de gewone. Je maakt de beurre blanc bij deze zeewolf met koolrabi, crème van aardappel, snel en makkelijk. Als garnering kwam er nog oesterblad en Chinese bieslook bij
Misschien heb je meer zin in een mediterrane vissoep?
Wil je weten wanneer welke vis het lekkerst is of in het seizoen is, download dan hier de seizoenskalender.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De koolrabiSchil de koolrabi en snij er 2 dikke plakken af van ca. 1,5 - 2 cm. Snij 2 cirkels uit met behulp van een ring van ca. 6 cm doorsnede. Snij de overschot in fijne blokjes. Breng azijn, water en rietsuiker aan de kook, giet dit over de blokjes koolrabi en laat een hal uurtje staan (afkoelen), giet daarna door een zeef. Bak de koolrabi rondjes in de boter tot ze rondom een bruin kleurtje hebben. Voeg de groentebouillon toe en zet het vuur lager. Laat de rondjes verder garen in de bouillon. Ze moeten wel beetgaar blijven. |
2
Done
|
De aardappelcrèmeSchil de aardappelen en kook ze met de gepelde look gaar in gezouten water. Giet af en pureer met de boter, melk en een scheut olijfolie tot een gladde crème (zonder stukjes). Voeg eventueel nog wat melk toe, als de crème te stevig is, het moet iets vloeibaarder dan puree zijn. Breng op smaak met peper en zout en meng er de gesneden bieslook onder. |
3
Done
|
De afwerkingMaak de beurre blanc saus (zie link). Bak de vis gaar en goudbruin in boter met een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Spoel de zeevenkel (of zeekraal, lamsoor ...) en verwijder de houterige takjes. Blancheer kort en laat uitlekken. Schik de aardappelcrème in diepe borden en werk af met de vis, koolrabi, zeevenkel, saus en eventueel oesterblad, eetbare bloemen (bernagi) en schijfjes rauwe koolrabi. |