Ingredients
-
1,5 kg vissenkoppen en graten van witte vis
-
1 ui
-
2 stengels bleekselderij
-
een klein bosje bladpeterselie
-
2 teentjes look
-
2 blaadjes laurier
-
1,5 takje tijm
-
2,5 deciliter droge witte wijn
-
een halve citroen
-
6 zwarte peperbollen
-
1,5 liter koud water
-
klontje boter
Directions
Je leest zo vaak in recepten: “Voeg de visbouillon, visfond of visfumet toe…”. Misschien neem je dan snel een blokje visbouillon, maar ik gebruik het liefste zelfgemaakte visbouillon of visfumet. Boordevol smaak en o zo makkelijk te bereiden. Als de zelfgemaakte visfumet klaar is, giet ik die in bijvoorbeeld muffinvormpjes of in zakjes waar je eigenlijk ijsblokjes mee maakt. Deze zelfgemaakte visbouillon of visfumet is de basis voor soepen en/of sauzen met vis en/of zeevruchten.
Vraag dus de volgende keer dat je bij de visboer vis haalt of je de graten en koppen meekrijgt.
Je kunt je zelfgemaakte visfumet al meteen uitproberen met deze mediterrane vissoep.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Snij de ui en de bleekselder in grove stukken. Bak ze even aan in de boter. Doe er vervolgens de gewassen visresten bij en laat enkele minuten meestoven. |
2
Done
|
Voeg er de witte wijn bij. |
3
Done
|
Voeg het koude water toe en breng het aan de kook. Doe er intussen de peperbollen, de tijm, de laurier en de peterseliestengels bij. Doe er ook de halve citroen bij alsook de teentjes look. Laat dit zachtjes koken voor 30 minuten. Je zult merken dat er nu een vieze brij ontstaat. Dat is normaal. Je kunt dit af en toe eens wegnemen met een schuimspaan. |
4
Done
|
Zeef tot slot de fumet en laat afkoelen. Verdeel ze in de ijsblokzakjes of andere kleine vormpjes. Meet dan eerst de inhoud met een beetje water en een maatbeker. Zo weet je hoeveel milliliter 1 portie bevat... |