Ingredients
-
1,5 kg rode biet
-
1/2 koffiekop plantaardige olieGeen olijfolie!
-
2 uien
-
1/4 liter water
-
1/2 liter natuurazijnblauwe hand
-
250 g suiker
-
10 blaadjes laurier
-
2 takjes tijm
-
peper
-
enkele kruidnagelsnaar keuze
-
6 grote of 12 kleine bokalen met schroefdekselgesteriliseerd
-
Directions
Nostalgie is iets waarmee we allemaal weleens geconfronteerd worden en vaak associeer je leuke momenten uit het verleden met eten. Dat is alleszins bij mij het geval. Heel lang geleden (jaren 80) kreeg mijn moeder een potje zoetzuur ingemaakte rode bieten van haar tante. De bietjes vielen zo goed in de smaak, dat ze het recept vroeg. Mijn moeder verwerkte ze vaak in een lekker rauwkostbord, met o.a. veldsla en rauwe zuurkool en daarbij haar heerlijke zelfgemaakte yoghurtdressing met verse kruiden. Ik eet deze bietjes vooral graag bij een eenvoudige beboterde, grijze boterham met een plakje jonge Gouda. Het water loopt me nu nog in de mond.
Toen ik een maand geleden mijn uit de kluiten gewassen rode bieten rooide was er geen twijfel dat ik ze zou opleggen op de wijze van mijn groottante Vie (ze is in 2012 op 93-jarige leeftijd overleden). Mijn moeder was het recept met rode bietjes al lang vergeten, maar na enig gezoek tussen haar receptenknipsels en -kribbeltjes kwam het weer boven water. Nu staan er 12 potjes in mijn voorraadkast te wachten om binnenkort geopend te worden. Hopelijk smaken ze net zo als ik ze mij herinner.
Deze zoetzuur opgelegde rode bieten zijn lekker in salades, bij een boterham met jonge kaas (zoals bovenaan geschreven staat), maar ook bij allerlei kazen, charcuterie en gerookte vis.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Kook de rode bieten ongeschild, maar wel gewassen, gedurende 1,5 uur op een middelmatig vuurtje. Laat ze lichtjes afkoelen alvorens te pellen. |
2
Done
|
Maak intussen de marinade. Fruit in de olie de uien glazig, ze mogen niet kleuren. Giet er de azijn, het water en de suiker bij, alsook de laurierblaadjes, tijm, gemalen peper en eventueel 4 kruidnagels. Laat alles zachtjes doorkoken, zodat de suiker is opgelost. |
3
Done
|
Plaats de gesteriliseerde bokaaltjes op een zuivere keukendoek. Snij de geschilde/gepelde bietjes in schijfjes en verdeel ze over de bokaaltjes, giet er warme marinade over en schroef de dekseltjes stevig dicht. Voorzie de potjes van etiket met datum en laat ze minstens een maand trekken alvorens te proeven. De bietjes blijven minstens een half jaar goed. |
13 Comments Hide Comments
Hoeven ze niet geschild te worden, ook niet na het koken?
Hallo Aryanne, De bietjes moeten na het koken toch gepeld worden. Ik pas het aan in het recept.
Klinkt nu al heel lekker en ik heb voor de eerste maal nietjes in de tuin staan. Wat is het verschil tussen azijn en natuurazijn ? Als het te zuur is kan je dan wat meer suiker in doen of wat minder azijn ?
Hallo Frieda, je kunt hier gewoon alcoholazijn voor gebruiken. Bietjes uit de tuin zijn natuurlijk nog lekkerder 😉 Veel succes!
Persoonlijk laat ik de bietjes 3 kwartier op een zacht vuurtje garen. Daarna snij ik ze in blokjes (na het pellen) waarna ik de blokjes nog een half uurtje op een zacht vuurtje in de marinade laat verder garen. Ik heb de indruk dat de smaak intenser is.
Hallo, Dat is een goede tip.
Vermoedelijk verbetert deze methode ook de houdbaarheid, omdat bietjes èn marinade als één geheel kokendheet in de potjes gaan. Als het goed is, zijn ingemaakte groenten vele jaren houdbaar.
INGE
moet ik de rode biet koken in water zonder ingrediënten?
Hallo Annie,
Ze worden inderdaad eerst gaar gekookt in water. Daarna kan je ze gemakkelijk pellen en snijden. Er hoeft niets bij. Eenmaal in de marinade nemen ze alle smaken op.
De marinade over de rode bietjes gieten…. moet die marinade eerst gezeefd worden, of gaat alles bij de bietjes ttz. ajuin, laurier…..enz ?
Dag Eric,
Je mag alles mee in de potjes doen, je hoeft de marinade dus niet te zeven. Succes!
Mijn favoriete recept voor het inmaken van rode bietjes! De tijm en de olie maken het verrassend lekker(der)!
Fijn om te horen Ingeborg! Ik deel uiteraard je mening 😉