3 2
Zoetzuur ingemaakte rode bieten

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1,5 kg rode biet
1/2 koffiekop plantaardige olie Geen olijfolie!
2 uien
1/4 liter water
1/2 liter natuurazijn blauwe hand
250 g suiker
10 blaadjes laurier
2 takjes tijm
peper
enkele kruidnagels naar keuze
6 grote of 12 kleine bokalen met schroefdeksel gesteriliseerd

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Zoetzuur ingemaakte rode bieten

Features:
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Vegan
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Nostalgie is iets waarmee we allemaal weleens geconfronteerd worden en vaak associeer je leuke momenten uit het verleden met eten. Dat is alleszins bij mij het geval. Heel lang geleden (jaren 80) kreeg mijn moeder een potje zoetzuur ingemaakte rode bieten van haar tante. De bietjes vielen zo goed in de smaak, dat ze het recept vroeg. Mijn moeder verwerkte ze vaak in een lekker rauwkostbord, met o.a. veldsla en rauwe zuurkool en daarbij haar heerlijke zelfgemaakte yoghurtdressing met verse kruiden. Ik eet deze bietjes vooral graag bij een eenvoudige beboterde, grijze boterham met een plakje jonge Gouda. Het water loopt me nu nog in de mond.

Toen ik een maand geleden mijn uit de kluiten gewassen rode bieten rooide was er geen twijfel dat ik ze zou opleggen op de wijze van mijn groottante Vie (ze is in 2012 op 93-jarige leeftijd overleden). Mijn moeder was het recept met rode bietjes al lang vergeten, maar na enig gezoek tussen haar receptenknipsels en -kribbeltjes kwam het weer boven water. Nu staan er 12 potjes in mijn voorraadkast te wachten om binnenkort geopend te worden. Hopelijk smaken ze net zo als ik ze mij herinner.

Deze zoetzuur opgelegde rode bieten zijn lekker in salades, bij een boterham met jonge kaas (zoals bovenaan geschreven staat), maar ook bij allerlei kazen, charcuterie en gerookte vis.

 

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!

Steps

1
Done

Kook de rode bieten ongeschild, maar wel gewassen, gedurende 1,5 uur op een middelmatig vuurtje. Laat ze lichtjes afkoelen alvorens te pellen.

2
Done

Maak intussen de marinade. Fruit in de olie de uien glazig, ze mogen niet kleuren. Giet er de azijn, het water en de suiker bij, alsook de laurierblaadjes, tijm, gemalen peper en eventueel 4 kruidnagels. Laat alles zachtjes doorkoken, zodat de suiker is opgelost.

3
Done

Plaats de gesteriliseerde bokaaltjes op een zuivere keukendoek. Snij de geschilde/gepelde bietjes in schijfjes en verdeel ze over de bokaaltjes, giet er warme marinade over en schroef de dekseltjes stevig dicht. Voorzie de potjes van etiket met datum en laat ze minstens een maand trekken alvorens te proeven. De bietjes blijven minstens een half jaar goed.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
eend met witloof en kastanjes
previous
Eend met witloof en kastanjes
rode biet risotto met gorgonzola
next
Rode biet risotto
eend met witloof en kastanjes
previous
Eend met witloof en kastanjes
rode biet risotto met gorgonzola
next
Rode biet risotto

13 Comments Hide Comments

Klinkt nu al heel lekker en ik heb voor de eerste maal nietjes in de tuin staan. Wat is het verschil tussen azijn en natuurazijn ? Als het te zuur is kan je dan wat meer suiker in doen of wat minder azijn ?

Hallo Frieda, je kunt hier gewoon alcoholazijn voor gebruiken. Bietjes uit de tuin zijn natuurlijk nog lekkerder 😉 Veel succes!

Persoonlijk laat ik de bietjes 3 kwartier op een zacht vuurtje garen. Daarna snij ik ze in blokjes (na het pellen) waarna ik de blokjes nog een half uurtje op een zacht vuurtje in de marinade laat verder garen. Ik heb de indruk dat de smaak intenser is.

Vermoedelijk verbetert deze methode ook de houdbaarheid, omdat bietjes èn marinade als één geheel kokendheet in de potjes gaan. Als het goed is, zijn ingemaakte groenten vele jaren houdbaar.

Hallo Annie,

Ze worden inderdaad eerst gaar gekookt in water. Daarna kan je ze gemakkelijk pellen en snijden. Er hoeft niets bij. Eenmaal in de marinade nemen ze alle smaken op.

De marinade over de rode bietjes gieten…. moet die marinade eerst gezeefd worden, of gaat alles bij de bietjes ttz. ajuin, laurier…..enz ?

Mijn favoriete recept voor het inmaken van rode bietjes! De tijm en de olie maken het verrassend lekker(der)!

Add Your Comment