Ingredients
-
De eend
-
4 eendenbouten van ca. 200 g elk
-
1 l ganzenvet
-
2 takjes tijm
-
1 laurierblad
-
5 peperkorrels
-
1 takje rozemarijn
-
2 teentjes look
-
1 sjalot
-
De crème van rode biet
-
2 rode biet
-
3 kruidnagels
-
1 laurierblad
-
4 jeneverbessen
-
1/2 zoete appel
-
balsamico azijn
-
peper en zout
-
de aardappelen
-
4 kleine vastkokende aardappelen
-
ganzenvet
-
fleur de sel
-
De spruiten
-
12 spruiten
-
peper en zout
-
nootmuskaat
-
De sjalotten
-
4 sjalot
-
ongezouten boter
-
1 snuifje suiker
-
balsamico azijn
-
peper en zout
-
de paddenstoelen
-
150 g shimeji paddenstoelen
-
1 klontje ongezouten boter
-
peper en zout
-
De saus
-
1 sjalot
-
ongezouten boter
-
enkele peperkorrels
-
1 look
-
1 takje tijm
-
1 scheut balsamico azijn
-
200 ml gevogeltefond
-
1 klontje ongezouten boter
Directions
Guy zijn lievelingsvlees is eend. Zelf ben ik geen liefhebber van rood vlees en vlees in het algemeen, maar de liefde van de man gaat door de maag. Het was tenslotte de dag voor Valentijn en ik besloot zijn favoriete maaltje op een andere manier te bereiden dan gewoonlijk, nl. gekonfijte eendenborst met rode biet. Het was de eerste keer dat ik eend zou konfijten. Op zich geen werk aan, je moet alleen genoeg tijd hebben om het vlees rustig in de oven te laten garen. Uiteindelijk hadden we bijna evenveel tijd nodig om het ganzenvet te vinden. De twee poeliers in de buurt waren allebei gesloten wegens verlof. In de supermarkten was het niet te vinden, evenmin bij enkele slagers. Tot er eentje wel wat kon missen. Gelukkig had ik nog een pot in de voorraadkast staan zodat we net genoeg hadden. Eend vraagt het gezelschap van iets zoet, vandaar de rode biet met appel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
3 uur
|
De eendVerwarm de oven voor op 120°. Zout de bouten en leg ze in een vuurvaste schaal met de velkant naar beneden. Laat het ganzenvet smelten in een pannetje. Voeg alle aromaten toe. Giet het mengsel over de bouten en plaats ze voor ca. 3 uur in de oven. De temperatuur in de oven mag niet hoger zijn dan 90°. Het vlees moet uiteindelijk van het bot komen. Schep de bouten voorzichtig uit het vet, dep het overtollige vet af en bak ze vervolgens krokant in een pan. |
2
Done
|
De crème van rode bietKook de bieten gaar in water met de laurier, jeneverbes en kruidnagel. Laat ze in hun schil afkoelen. Pel de bieten en snijd ze klein. Stoof de bieten met de appel en een scheutje balsamico en pureer in een keukenmachine of blender tot een gladde crème. Breng op smaak met zout en peper. |
3
Done
|
De aardappelenSnijd de aardappelen in plakken van ca. 0,5 cm. Bak de plakjes vlak voor het opdienen in een beetje ganzenvet en strooi er fleur de sel over. |
4
Done
|
De groenten en paddenstoelenKook de spruitjes gaar in zoutwater. Kruid ze en houd ze warm tot gebruik. |
5
Done
|
De sausStoof de sjalot aan in een beetje boter of olijfolie. Blus met balsamico en voeg de aromaten toe. Giet de fond erbij en laat inkoken. Zeef de saus, breng op smaak bet peper en zout en monteer met boter. |