0 0
Gekonfijte eendenborst met rode biet

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
De eend
4 eendenbouten van ca. 200 g elk
1 l ganzenvet
2 takjes tijm
1 laurierblad
5 peperkorrels
1 takje rozemarijn
2 teentjes look
1 sjalot
De crème van rode biet
2 rode biet
3 kruidnagels
1 laurierblad
4 jeneverbessen
1/2 zoete appel
balsamico azijn
peper en zout
de aardappelen
4 kleine vastkokende aardappelen
ganzenvet
fleur de sel
De spruiten
12 spruiten
peper en zout
nootmuskaat
De sjalotten
4 sjalot
ongezouten boter
1 snuifje suiker
balsamico azijn
peper en zout
de paddenstoelen
150 g shimeji paddenstoelen
1 klontje ongezouten boter
peper en zout
De saus
1 sjalot
ongezouten boter
enkele peperkorrels
1 look
1 takje tijm
1 scheut balsamico azijn
200 ml gevogeltefond
1 klontje ongezouten boter

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Gekonfijte eendenborst met rode biet

spruitjes en paddenstoelen

Features:
  • Glutenvrij

Ingredients

  • De eend

  • De crème van rode biet

  • de aardappelen

  • De spruiten

  • De sjalotten

  • de paddenstoelen

  • De saus

Directions

Share

Guy zijn lievelingsvlees is eend. Zelf ben ik geen liefhebber van rood vlees en vlees in het algemeen, maar de liefde van de man gaat door de maag. Het was tenslotte de dag voor Valentijn en ik besloot zijn favoriete maaltje op een andere manier te bereiden dan gewoonlijk, nl. gekonfijte eendenborst met rode biet. Het was de eerste keer dat ik eend zou konfijten. Op zich geen werk aan, je moet alleen genoeg tijd hebben om het vlees rustig in de oven te laten garen. Uiteindelijk hadden we bijna evenveel tijd nodig om het ganzenvet te vinden. De twee poeliers in de buurt waren allebei gesloten wegens verlof. In de supermarkten was het niet te vinden, evenmin bij enkele slagers. Tot er eentje wel wat kon missen. Gelukkig had ik nog een pot in de voorraadkast staan zodat we net genoeg hadden. Eend vraagt het gezelschap van iets zoet, vandaar de rode biet met appel.

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!

 

Steps

1
Done
3 uur

De eend

Verwarm de oven voor op 120°. Zout de bouten en leg ze in een vuurvaste schaal met de velkant naar beneden. Laat het ganzenvet smelten in een pannetje. Voeg alle aromaten toe. Giet het mengsel over de bouten en plaats ze voor ca. 3 uur in de oven. De temperatuur in de oven mag niet hoger zijn dan 90°. Het vlees moet uiteindelijk van het bot komen. Schep de bouten voorzichtig uit het vet, dep het overtollige vet af en bak ze vervolgens krokant in een pan.

2
Done

De crème van rode biet

Kook de bieten gaar in water met de laurier, jeneverbes en kruidnagel. Laat ze in hun schil afkoelen. Pel de bieten en snijd ze klein. Stoof de bieten met de appel en een scheutje balsamico en pureer in een keukenmachine of blender tot een gladde crème. Breng op smaak met zout en peper.

3
Done

De aardappelen

Snijd de aardappelen in plakken van ca. 0,5 cm. Bak de plakjes vlak voor het opdienen in een beetje ganzenvet en strooi er fleur de sel over.

4
Done

De groenten en paddenstoelen

Kook de spruitjes gaar in zoutwater. Kruid ze en houd ze warm tot gebruik.
Pel de sjalotten, halveer ze en bak ze aan in een klontje boter. Strooi er een beetje suiker over zodat ze mooi karameliseren. Blus de pan met een scheutje balsamico en breng op smaak met peper en zout.
Maak de paddenstoelen schoon en bak ze in een beetje boter, bestrooi met peper en zout.

5
Done

De saus

Stoof de sjalot aan in een beetje boter of olijfolie. Blus met balsamico en voeg de aromaten toe. Giet de fond erbij en laat inkoken. Zeef de saus, breng op smaak bet peper en zout en monteer met boter.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Twee hapjes: Krabsalade met avocado en kip met ananas
gegrilde mediterrane groenten met polenta
next
Gegrilde mediterrane groenten met polenta
previous
Twee hapjes: Krabsalade met avocado en kip met ananas
gegrilde mediterrane groenten met polenta
next
Gegrilde mediterrane groenten met polenta

Add Your Comment