Restaurantje spelen
tijdens de lockdown
Deze coronacrisis is een ramp voor ondernemers en het is afwachten hoe de meerderheid dit overleven zal. Zelf steunen we uiteraard de lokale handelaars, maar ook de Belgische mode, webshops etc. Vooral de HORECA heeft het hard te verduren. Zoals velen missen we het om op restaurant te gaan, terrasjes te doen, met vrienden af te spreken op café, een koffietje te gaan drinken met de mama, … We hebben een aantal keren gerechten afgehaald, maar dat is toch niet hetzelfde. Dus besloot Guy vorige week om zelf voor restaurantje te spelen.
Hij kookte elke dag uit een kookboek van een sterrenchef of uit één van zijn favoriete kookboeken.
Zo aten we tagliatelle (oorspronkelijk ravioli) met champignons en eendenlever van Piet Huysentruyt uit zijn boek ‘Best of Piet Huysentruyt’. Het was behelpen met de ingrediënten die voorradig waren en een onduidelijke beschrijving, plus het feit dat Guy voor mij glutenvrije pasta moest maken. Uiteindelijk werd het een eigen, maar lekkere interpretatie.
De asperges met algen-botersaus en limoen van Sergio Herman uit Sergio’s smaakmakers waren een succes. Die man kan echt toveren met smaken! Er was heel wat werk aan dit gerecht, maar het loonde de moeite en dit sexy gerechtje zal hier vaker op tafel komen. Gek genoeg hadden we, op de algenmix na, alles in huis 😉 Uit hetzelfde boek kwam nog een topper, nl. de Gamba’s Ajillo. De gamba’s in lookolie en de zomerse temperaturen vormden het perfecte combo en deed ons even wegdromen naar een zonnig terras ergens in het zuiden.
Met de linguine alle vongole van Johan Engelen uit 100% Johan zaten we in de hak van Italië, nl. in Puglia. Jongens, wat hebben we daar ooit lekkere pasta met mosselen en vongole gegeten. Deze klassieker mag je mij elke week voorschotelen.
De pollo arrosto con le erbe aromatiche e le patate fritte all’Altamurana uit het boek ‘Proef Puglia’ van Luca Lorusso & Vivienne Polak hielden onze vakantieherinneringen nog langer vast. Mijmerend over trulli en een azuurblauwe zee genoten we hap voor hap van deze lekkere kipbereiding … Guy maakte hier nog een overheerlijk tomatenslaatje bij met dragon en dragonazijn.
Tot slot bleven we dichter bij huis met als voorgerecht Asperges van het Maasland op Vlaamse wijze met gerookt rundvlees en waterkers van Giovanni Oosters uit het boek ‘Met Vrienden van de Smaak aan tafel‘. Ook dat katapulteerde ons naar betere tijden. Wij schoven nl. jaren geleden mee aan de tafel van vrienden van de smaak in het kasteel van Hex. Het was een zalige ervaring, die we zeker nog eens willen overdoen.
Als hoofdgerecht kwam er een lekker varkenshaasje met spekjes en (Tiense) mosterd op tafel, dat net als de Panna Cotta met limoenkaramel opnieuw uit het boek 100 % Johan kwam. Klassiek versus vernieuwend, maar allebei supergerechten.
Zo verwend worden, maakt de lockdown heel wat draaglijker. Deze week ben ik weer aan de beurt om te koken. Het zal iets gewoner zijn 😉 We hebben wel beslist dat we volgende week een reis rond de wereld gaan maken, tenminste in de keuken. Wait and see …
Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram.
Net gegeten, maar als ik dit allemaal lees, krijg ik wéér honger!
Dat is de bedoeling 😉