• Home
  • Gevogelte
  • Gevuld piepkuiken in de oven met groenten en dragonsaus
0 0
Gevuld piepkuiken in de oven met groenten en dragonsaus

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
De piepkuikens
6 piepkuikens
1 teen knoflook
1 middelgrote ui
500 g paddenstoelen mix
200 g gekookte kastanjes gekookt te koop in supermarkt
2 dikke sneden stokbrood of ciabatta
25 g gedroogd eekhoorntjesbrood
1 citroen
peper en zout
De groenten
1 bussel wortelen
1 bussel raapjes
1200 g krielaardappelen
3 tenen knoflook
olijfolie extra vergine
fleur de sel
zwarte peper
4 takjes tijm
De dragonsaus
600 ml blanke kippenfond
3 eetlepels dragonazijn
200 ml room
1 theelepel sausbinder (licht)
6 takjes dragon

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Gevuld piepkuiken in de oven met groenten en dragonsaus

Features:
  • Glutenvrij
Cuisine:

Ingredients

  • De piepkuikens

  • De groenten

  • De dragonsaus

Directions

Share

We hebben van eind oktober tot nu, begin december, bijna 50 gasten over de vloer gehad tijdens een langgerekte housewarming. In juli zijn we namelijk verhuisd naar een nieuwe woning aan de rand van de stad. Voorheen woonden we ‘op den buiten’ — of eigenlijk in een gezellige woonwijk aan de rand van een dorp — in een huis dat veel te groot werd voor ons tweeën. Dit is dus een nieuwe start: een compacter huis en een rustiger leven, zonder die enorme tuin van bijna 25 are.

We leven nu misschien minder in eenheid met de natuur, maar op wandelafstand van een stadscentrum wonen heeft ook zijn voordelen. Maar ik dwaal af… Die bijna 50 gasten kregen allemaal iets te eten, de ene groep uitgebreider dan de andere. Dat lag niet aan hoeveel we ze waarderen, maar eerder aan de groepsgrootte.

Afgelopen zaterdag sloten we deze reeks gezellige bezoekjes af met zes vrienden. We hadden zin om nog eens uitgebreid te koken, zonder dat het een kookmarathon zou worden. Vroeger stond ik gerust twee dagen in de keuken, maar een burn-out leerde me gas terug te nemen. Nu kies ik vaker voor gerechten die eenvoud en smaak combineren, zoals dit: gevuld piepkuiken in de oven met groenten en dragonsaus.

Je vult de piepkuikens en legt ze samen met krielaardappelen en groenten — denk aan wortels en raapjes — in de oven, die het meeste werk doet. Voor de vulling koos ik een mix van gekweekte paddenstoelen, gedroogd eekhoorntjesbrood en kastanjes. Een makkelijk en heerlijk gerecht dat perfect is voor een gezellige avond met vrienden of zelfs voor de komende feestdagen.

Als voorgerecht maakte ik een van mijn favorieten, en inmiddels ook die van onze gasten: Venusschelpen met chorizo, een zalfje van witte bonen en gremolata

 

Laat je ons weten wanneer je het recept van dit gevuld piepkuiken in de oven met groenten en dragonsaus. geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!

Steps

1
Done

De piepkuikens

Verwarm de oven voor op 180°C.

Laat bij de poelier het borstbeen en rugbeen van de piepkuikens verwijderen, maar laat de billetjes eraan.

2
Done

Week het eekhoorntjesbrood 5 minuten in warm water en giet het af, maar vang het weekvocht op. Trek het brood uit de korst en hak het grof. Snipper de gepelde knoflook en ui fijn. Hak de paddenstoelen, inclusief het eekhoorntjesbrood, en de kastanjes niet te fijn, maar ook niet te grof.

Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de paddenstoelen en het eekhoorntjesbrood toe. Laat dit enkele minuten bakken tot de paddenstoelen gaar zijn. Voeg vervolgens de kastanjes, het brood en het weekvocht van het eekhoorntjesbrood toe. Breng op smaak met peper, zout en een klein scheutje lichte sojasaus. Laat de vulling lichtjes afkoelen.

3
Done

Bestrooi de piepkuikens met peper en zout en vul ze met het paddenstoelenmengsel. Rol hiervoor balletjes van de vulling met je handen. Vouw de twee helften van de kuikens naar elkaar toe en bind de pootjes samen met keukentouw.

4
Done

De groenten

Was de wortelen en raapjes. Halveer de wortelen, maar laat nog wat loof eraan zitten. Snijd de raapjes afhankelijk van de grootte in 4 of 6 partjes. Was de krieltjes en halveer de grotere exemplaren.

5
Done

Neem een braadslede of ovenschaal en leg op de bodem een laag krieltjes, gevolgd door een laag wortelen en raapjes. Leg hierop enkele takjes tijm en drie teentjes knoflook. Overgiet met een scheutje olijfolie en bestrooi met peper en fleur de sel. Schep alles goed om met je handen. Leg de piepkuikens met de rugkant naar boven op de groenten, wrijf ze in met een beetje olijfolie en leg een schijfje citroen op elk kuiken.

6
Done

Plaats de ovenschaal 45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de krieltjes goudbruin zijn en de piepkuikens gaar.

7
Done

De saus

Doe de kippenfond en dragonazijn in een steelpan en laat tot ongeveer de helft inkoken. Voeg de room toe en breng aan de kook. Bind de saus eventueel heel lichtjes met een snuifje (blanke) sausbinder. Breng op smaak met peper en zout en werk af met verse, fijngehakte dragon.

8
Done

De schikking

Je kunt de ovenschaal zo op tafel zetten, maar het is feestelijker om het op borden te dresseren. Leg op elk bord een piepkuiken, 3 wortelhelftjes, enkele krieltjes en raappartjes. Schenk de saus aan tafel over het gerecht en zet de overige saus op tafel voor meer wil.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Kalkoenrolletjes met tagliatelle en pompoen
previous
Kalkoenrolletjes met tagliatelle en pompoen
Vegan coquilles met bloemkoolcrème en zeekraal
next
Vegan coquilles met bloemkoolcrème en zeekraal
Kalkoenrolletjes met tagliatelle en pompoen
previous
Kalkoenrolletjes met tagliatelle en pompoen
Vegan coquilles met bloemkoolcrème en zeekraal
next
Vegan coquilles met bloemkoolcrème en zeekraal

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here