Ingredients
-
2 eetlepels olijfolie
-
1 afgestreken eetlepel paprikapoeder
-
500 g vongole veraci
-
100 g pittige chorizo grillworstjesje kunt ook gedroogde chorizoworst gebruiken
-
1/2 eetlepel xeresazijn of sherry azijn
-
1 kleine ui
-
1 + 1 extra look
-
peper en zout
-
1 eetlepel geraspte citroen zeste (schil)
-
1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie
-
Het zalfje
-
400 g witte bonen (uit blik of gekookt)
-
1 laurierblad
-
1 takje tijm
-
100 ml kippenbouillon
-
1 klontje ongezouten boter
-
enkele druppels xeresazijn of sherry azijn
Directions
Chorizo en venusschelpen of vongole lijkt misschien een wat vreemde combinatie. Nochtans is dit typisch Spaans. Ik vond een recept van een stoofpotje met aardappelen, maar maakte er uiteindelijk mijn eigen versie van. Een crème van witte bonen verving de aardappel en de Italiaanse gremolata (look, peterselie en citroenzeste) maakte er een fris geheel van.
Met dit voorgerecht maakt de winter plots plaats voor hartje zomer. Je waant je op een zonovergoten zuiders terras.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? Of wanneer je een tip voor ons hebt. We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Doe de venusschelpen in een ruime kom met koud water en een snuifje zout. Roer ze regelmatig om zodat ze hun zand kunnen loslaten. Herhaal dit een aantal keren tot er geen zandresten mee in het water zijn achtergebleven. |
2
Done
|
Snij de ontvelde chorizo in plakjes of stukjes. Fruit de chorizo een paar minuten in 1 eetlepel olijfolie tot deze zijn vet en kleur afgeeft en bak dan een paar minuten het fijngesneden teentje knoflook en de ui mee. Voeg venusschelpen toe, bestrooi met de paprika en roer goed om. Leg een deksel op de kookpot en laat 10 minuten zachtjes stoven tot de venusschelpen open zijn. Schenk de sherry azijn erbij, breng op smaak met wat zout. Meng de citroenzeste, het extra fijngehakte eentje knoflook en gehakte peterselie tot een gremolata. |
3
Done
|
Het zalfjeAls je gedroogde bonen gebruikt, dan laat je deze best 1 nacht weken in koud water. Zet ze ruim 2 uur op in water met een klein scheutje azijn en een klein snuifje zout. Bonen uit blik of uit een bokaal hoef je alleen te spoelen en laten uitlekken. Voeg de kruiden bij de kippenbouillon en breng deze zachtjes aan de kook met de bonen. Verwijder nadien alle kruiden en mix de bonen in een blender of met een goede staafmixer. Voeg er de boter aan toe en mix deze erdoor. Breng verder op smaak met peper, zout en enkele druppels xeresazijn. |
4
Done
|
Verdeel het zalfje van bonen over kommetjes of diepe borden, schep hierop de venusschelpen en werk af met enkele druppels olijfolie en de gremolata. |