Ingredients
-
16 witte asperges
-
300 g dubbel gedopte
-
8 - 12 morieljesgedroogd of vers
-
1 kopje groentebouillon
-
sherry
-
peper en zout
-
8 vastkokende aardappelen
-
4 bio eieren
Directions
De week zit er weer bijna op, het weekend kan beginnen. Ik vind het heerlijk om te koken met de typische ingrediënten die het voorjaar te bieden heeft. Asperges kunnen dan natuurlijk niet ontbreken. Ik heb ooit al een gelijkaardig gerecht gepost, alleen was dat toen met lams. Dit is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht, ook voor verstokte vleeseters. De eieren werden gestoomd in een stoomoven, maar je kunt het ook met gepocheerde eieren maken. Vervang de eieren door een stukje gebakken witvis en je hebt weer een nieuw gerecht.
Steps
1
Done
|
Week de morieljes een uurtje in kokend water. Giet af en spoel grondig zodat alle zandresten verdwenen zijn. |
2
Done
|
Wanneer je een stoomoven hebt kan je op een eenvoudige manier eieren garen. Plaats ze in een stoommandje met perforatie en plaats 1 uur in de stoomoven op 65° of pocheer ze op de volgende manier. Breng licht gezouten water aan de kook en voeg een flinke scheut azijn toe. Breek een ei in een kopje. Maak met een lepel een draaiende beweging in het water en laat het ei zachtjes in de kolk glijden. Let wel op dat je de eieren pas op het einde pocheert. |
3
Done
|
Schil de aardappelen, snijd ze indien nodig in twee en kook ze in gezouten water gaar. Kook de tuinbonen in ca. 10 – 15 min. gaar in licht gezouten water met eventueel enkele takjes bonenkruid, giet ze af en spoel onder koud water. Laat de bonen een beetje afkoelen en verwijder de velletjes. Zet koel en afgedekt weg tot gebruik. Schil de asperges, verwijder de vezelige uiteinden en kook ze bijtgaar (of gaar als je dat liever hebt) in licht gezouten water, houd ze warm. |
4
Done
|
Verhit een klontje boter in een pan en bak de paddenstoelen enkele minuten. Blus de pan met een scheutje sherry, laat even inkoken en breng op smaak met peper en zout. Breng in een steelpannetje de kippenfond of –bouillon aan de kook en laat lichtjes inkoken. Voeg tuinbonen toe en warm ze op in de bouillon. Breng op smaak met peper en zout. |
5
Done
|
Schik de asperges, morieljes en tuinbonen op een bord, breek het ei over de asperges en lepel er naar keuze wat saus over, serveer de aardappelen erbij. Serveer hierbij eventueel Hollandse saus. |