Ingredients
-
2 (250 - 300 g) forelfilets met vel
-
5 groene asperges
-
5 witte asperges
-
5 - 6 ijskegels of radijzen
-
2 lente-ui
-
1 handvol tatsoi of jonge spinazie
-
olijfolie
-
peper en zout
-
De daslookolie
-
1 handvol gewassen daslook
-
1 handjevol gewassen jonge spinazie
-
100 ml koolzaadolie
-
enkele druppels citroensap
-
peper en zout
-
Afwerking
-
2 daslookbloemen
-
2 bieslookbloemen
-
kleine blaadjes tatsoi of jonge spinazie
-
2 porties gekookte aardappelen
Directions
Wij kunnen niet genoeg krijgen van asperges. Zowel wit als groen komen ze tijdens het aspergeseizoen op ons bord. Je kunt zoveel doen met asperges. Gisteren nog maakte Guy gebakken parelhoenfilet met witte asperges en een dragonsausje. En vorige week toverde ik deze gebakken forelfilet met asperges en daslookolie op tafel. Heerlijk!
In dit recept werden de asperges gewokt in wat olijfolie. Ik vind dat deze bereiding beter past bij de gebakken forelfilet. De daslook plukte in eigen tuin. We zijn ooit met één plantje begonnen en hebben intussen een heel perk vol. Ook dit is zo’n veelzijdig plantje dat helaas enkel in april en mei te vinden is. Klik hier voor meer daslookrecepten. Ik treur niet om zijn korte duur, want in de moestuin staat een heleboel lekkers te groeien dat binnenkort geoogst kan worden.
Dit is voor mij het meest creatieve seizoen. Ik loop even naar achter, pluk wat oogstklaar is en ga aan de slag. De kleine blaadjes op de foto zijn bijvoorbeeld jonge blaadjes tatsoi, familie van de paksoi. Je kunt ze verwerken zoals spinazie. De paarse bloemetjes zijn die van de bieslook en ik wokte ook enkele ijskegels mee, dat zijn lange witte radijzen. Je kunt ze vervangen door gewone radijzen. Wanneer je geen daslook hebt, kan je deze vervangen door bijvoorbeeld dragon of lavas (maggikruid).
Serveer er eventueel gekookte aardappelen bij.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De olieMaak de olie door de gewassen spinazie en daslook kort te blancheren. Giet af en druk het vocht eruit. Hak grof en doe in een blender of hakmolen met de koolzaadolie en mix tot een gladde saus. Laat uitlekken in een zeefje en vang de olie op. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Zet opzij tot gebruik. |
2
Done
|
De vis en asperges.Was de groene asperges (hoeven niet geschild te worden), verwijder eventueel de 'schubben' en schil de witte asperges. Verwijder de vezelige uiteinden van alle asperges en snij ze in stukken van 3 à 4 cm. Snij de schoongemaakte lente-ui grof. Was de ijskegels of radijzen en snijd in grove schijfjes. Was de tatsoi of spinazie (hou wat kleine blaadjes over voor de afwerking). |
3
Done
|
Verhit een scheutje olijfolie in een wok of hapjespan. Wok hierin de asperges goudbruin, voeg de ijskegels of radijzen en lente-ui toe en op het einde de tatsoi of spinazie. Breng op smaak met peper en zout. |
4
Done
|
Bak de drooggedepte forel (verwijder wel eerst de graatjes) met de velkant naar beneden in een pan met een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Draai de vis pas om als de velkant goudbruin gebakken is en zet de pan uit. |
5
Done
|
AfwerkingMeng enkele lepels daslookolie onder de nog warme asperges en begin te dresseren. Werk de borden af, strooi wat jonge tatsoi of spinazieblaadjes en bieslookbloemen op het bord en leg een daslookbloem op de vis. Serveer met gekookte aardappelen. |