Ingredients
-
1 kleine courgette
-
1 kleine aubergine
-
1 sjalot
-
1 kleine rode paprika
-
20 kerstomaatjes
-
2 takjes rozemarijn
-
1 teen look
-
olijfolie extra vergine
-
peper en zout
-
bladerdeeg, kant-en-klaar
-
kaas naar keuze: camembert, feta, mozzarella, ...
-
4 kleine taartvormpjes
-
balsamico azijneen goede kwaliteit is stroperig en zoeter dan de supermarkt balsamico
-
Directions
Wat een heerlijk nazomerweekend was het! Ik las zojuist in de krant dat het de warmste 9 september in 40 jaar was. De seizoenen lijken echt wel te verschuiven. Normaal ben ik nu al stilaan aan het verlangen naar de herfst, maar als ik eerlijk ben mag dit weer nog een tijdje aanhouden. In de moestuin merk je wel dat de zomer naar zijn einde loopt. Momenteel staat er nog venkel te pronken, de butternut squash groeit langzaam maar zeker uit tot mooie peervormige pompoenen en voor het avondmaal hangen er nog net genoeg prinsesboontjes. In de serre kleuren de paprika’s en tomaatjes mooi rood en de kleine, maar smaakvolle aubergines werden gisterenavond grotendeels verwerkt tot een lekkere melanzane alla parmigiana (aubergine lasagne). Iets wat je ook met courgettes kan doen. Toch legde ik de laatste oogst op in olie, om over enkele maanden als antipasto te eten. De uit de kluiten gewassen rode bieten belandden ook in bokaaltjes. Ze werden naar een recept van een groottante, zoetzuur opgelegd. Heel lekker in salades, bij kaas en gerookte vis.
Op de lege plekken in de moestuin heb ik inmiddels winterspinazie, veldsla, postelein en kervel gezaaid. Het is nog even wachten tot de jonge plantjes hun kopjes boven het zand uitsteken. Of de oogst geslaagd is, verneem je later wel.
Het is zalig om te koken met groenten uit eigen tuin, zo werd bijna alles voor dit taartje vers geplukt.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 220°. |
2
Done
|
Verwijder de zaden van de paprika en de courgette en snijd alle groenten in kleine blokjes. Snijd de helft van de rozemarijnnaaldjes grof. Vet een hete grillpan lichtjes in met olijfolie en grill de groenten, behalve de tomaatjes, hierin tot ze mooi kleuren. Breng op smaak met de rozemarijn en peper en zout. |
3
Done
|
Bekleed de taartvormpjes met bakpapier, verdeel het bladerdeeg erover en prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel de licht afgekoelde ratatouille over het bladerdeeg en hierover stukjes kaas (feta pas na het bakken erover verkruimelen) en de kerstomaatjes. Plaats de taartjes eerst 15 minuten onderaan in de oven en daarna nog eens 10 tot 15 minuten bovenaan of in het midden. |
4
Done
|
Werk de taartjes af met de rest van de rozemarijn en druppel er wat olijfolie over. Serveer met een beetje stroperige balsamico. Lekker als voorgerecht, bijgerecht of met een salade en in een grotere portie als hoofdgerecht. |