Ingredients
-
1 kg mosselen
-
1 ui
-
1 groene selderijsteel
-
100 ml droge witte wijn
-
1 laurierblad
-
De soep
-
3 verse maïskolvendiepvriesmaïs kan ook
-
2 groene selderijsteel
-
1 kleine ui
-
3 plakjes ontbijtspek
-
2 vastkokende aardappelenin blokjes van 1 x 1 cm gesneden
-
300 ml mossel kookvocht
-
300 ml kippenbouillon
-
4 eetlepels karnemelk
-
2 eetlepels room
-
peper
-
De peterselieolie
-
1 bosje bladpeterselie
-
1/2 kopje koolzaadolie
Directions
Herfstgerechten zoals stamppot, hartige pompoensoep … en deze overheerlijke maïssoep maken mij gelukkig. Eenvoudige, smaakvolle gerechten die je bijna doen verlangen naar gure herfst- of winterdagen. Hartverwarmend gezellig.
Ik koop bijna altijd seizoensgroenten en wanneer het kan koop ik die het liefst op de markt en bij voorkeur biologisch. Het is trouwens heerlijk om voor dag en dauw over een markt te lopen, wanneer marktkramers druk in de weer zijn om hun kraam op te bouwen en passanten zich half slaperig naar hun werk begeven.
Gelukkig zijn groenteboeren vroege vogels en kan ik zo nog voor ik aan het werk ga mijn boodschappen doen. Deze keer gingen verse maïs, boerenkool en kleine pompoenen mee in mijn boodschappentas. Wat ik ermee zou doen was toen nog een raadsel, maar na een nachtje slapen besloot ik de maïs te verwerken in een soep met mosselen. Geïnspireerd op de Amerikaanse Clam Chowder, die doorgaans met tapijtschelpen wordt gemaakt. Het resultaat was, al zeg ik het zelf, zeer geslaagd.
Fan van mosselen? Probeer deze Feestelijke mosselen
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Maak de mosselen schoon, spoel ze grondig en doe ze met de ui, selderij, laurier en witte wijn in een ruime kookpot. Breng aan de kook en stoom de mosselen gaar of tot ze open gaan. Schep de mosselen uit de pan en vang het kookvocht op. Zeef het zodat alle onzuiverheden achterblijven. Haal de mosselen uit hun schelp en zet opzij. |
2
Done
|
Blancheer de peterselie 2 minuten, giet af en knijp het overtollige vocht eruit. Pureer fijn met de olie en wrijf vervolgens door een zeef, zodat er een mooie gladde groene olie overblijft. |
3
Done
|
Doe de maïskorrels in een kleine kookpot en zet ze net onder water. Breng aan de kook en laat ze koken tot ze gaar zijn. Mix de maïs fijn en wrijf door een fijne zeef tot je een gladde puree hebt. |
4
Done
|
Bak de spekreepjes krokant in een grote kookpot. Schep het eruit en zet opzij. Bak in het achtergebleven ‘spekvet’ de selderij en ui glazig. Voeg het kookvocht van de mosselen en de bouillon bij de groenten en breng aan de kook. Doe de aardappelblokjes erbij en laat de soep op middelmatig vuur koken tot de aardappelen bijtgaar zijn. Voeg vervolgens de maïspuree en botermelk toe, breng nog even aan de kook zodat de soep door en door warm is. Breng op smaak met peper en werk af met de room, mosselen en spekjes. |
5
Done
|
Garneer met enkele druppels peterselieolie. Tip: Omdat ik een fijne soep wilde maken, heb ik de groenten in brunoise gesneden, d.w.z. in zeer fijne blokjes. |