Ingredients
-
De Tzatziki
-
1 komkommer
-
1 look
-
1/2 liter Griekse yoghurt
-
1,5 eetlepel olijfolie extra vergine
-
1/4 theelepel zout
-
Tarama
-
1 eetlepel gerookte kabeljauwkuitTe koop in Griekse winkels
-
1/3 kopje lauw water
-
300 ml koolzaadolie
-
1/2 citroen
-
enkele Kalamata olijven
-
Auberginedip (Melitzanosaláta)
-
aubergine
-
1 teentje look
-
zout
-
1 citroen
-
1,5 dl olijfolie extra vergine
Directions
Om in de zomersfeer te blijven serveer ik vandaag nog enkele Griekse mezze (Tzatziki, tarama, Melitzanosaláta). De ingrediënten zoals bijvoorbeeld het viskuit voor de tarama en de echte Griekse pitabroodjes zijn te koop in Griekse speciaalzaken, de andere zaken zijn gemakkelijk in de supermarkt te vinden. Voor wie glutenvrij eet kan ik de glutenvrije pitabroodjes van Bfree aanbevelen, die zijn in de meeste glutenvrijwebshop te koop. De schaaltjes zijn het ontwerp van Pascale Naessens uit de reeks Pure van Serax en de ovale hieronder op de grote foto zijn handwerk van Atelier Les Deux. Bijzonder mooi!
Persoonlijk ben ik erg fan van tarama en Melitzanosaláta. In de meeste recepten wordt er brood als binding voor de tarama gebruikt en dat proef je ook. Hier wordt hij een beetje zoals mayonaise gemaakt, een recept dat ik trouwens van een Griekse dame kreeg. En het is glutenvrij! De auberginedip of Melitzanosaláta is het lekkerst wanneer de aubergines op de barbecue gegrild worden, dan krijg je die lekkere rooksmaak, maar in de oven lukt het ook prima.
Serveer als voorgerecht of als hapje met pita of plat brood. Ook lekker bij lamsvlees, souvlaki, BBQ, bij gegrilde vis, … Serveer er dan een Griekse salade bij.
Misschien lust je deze zomerse mezze ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
TzatzikiDe komkommer wassen en raspen. Vijf minuten laten staan in het een vergiet, het vocht er goed uitdrukken met de hand. De knoflook raspen en deze samen met yoghurt, komkommer en zout in een kom doen. Dit tot een samenhangende massa roeren en beetje bij beetje onder voortdurend roeren de olie toevoegen. Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voor het opdienen. |
2
Done
|
TaramaDoe het viskuit en het lauwe water in een maat- of mixbeker. Mix even tot water en kuit gemengd zijn. Mix nu druppelsgewijs (zoals bij mayonaise) de olie in het mengsel. Wanneer je een dikke ‘mayonaise’ hebt, voeg je het sap van een halve citroen toe. Doe dit in delen en proef telkens zodat de tarama niet te zuur is, je kunt altijd toevoegen. Doe het mengsel in een schaal en garneer met enkele olijven. |
3
Done
|
Auberginedip (Melitzanosaláta)Verwarm de oven op 200°. Prik met een vork gaatjes in de aubergine en plaats ze 30 tot 40 minuten in de warme oven. De schil zal verkleuren en de aubergines zullen binnenin zacht worden. Laat de aubergines afkoelen en verwijder de schil. Hak het vruchtvlees heel fijn (eventueel mixen) en voeg de knoflook en zoveel citroensap toe als nodig. Roer er zoals bij mayonaise druppelsgewijs de olijfolie onder. Breng op smaak met zout en eventueel nog extra citroensap. |