0 0
Makreel, risotto en courgette

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Risotto
1 kopje risottorijst Carnaroli of Arborio
2 kopjes kippenbouillon
1 flinke scheut droge witte wijn
1 teenje daslook
1 sjalot
1/4 courgette
1 handjevol geraspte parmezaan
peper en zout
1 mespunt saffraan
1 klontje ongezouten boter
2 lente-ui (enkel het groene gedeelte)
De groenten
2 mini courgette Je kunt ook stukken of plakken snijden van een grote courgette
4 lente-ui in zijn geheel
3 zilveruitjes
100 g zeekraal
olijfolie
peper en zout
De makreel
4 makreelfilets met vel
1 klontje ongezouten boter
1 scheut olijfolie
peper en zout

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Makreel, risotto en courgette

met zeekraal, lente-ui en kerstomaat

Ingredients

  • Risotto

  • De groenten

  • De makreel

Directions

Share

Met de laatste courgettes, kerstomaatjes en enkele lente-uien uit eigen tuin, maakte ik dit gerecht. Er zijn hier al heel wat recepten gepasseerd met courgette. Moestuiniers weten wel dat één plant, tientallen courgettes oplevert. Ik had er dit jaar gele en groene geplant en door het regenachtige voorjaar leek de oogst minder dan anders. Uiteindelijk heeft alles zich hersteld en hebben we ruimschoots kunnen genieten van deze veelzijdige vrucht.

Ik kook en eet trouwens graag volgens de seizoenen, vandaar dat de keuze voor dit gerecht op makreel valt. Wil je weten welke vis van bij ons nu op zijn best is, raadpleeg dan deze viskalender van VLAM. Makreel is een vis met vast vlees en laat zich gemakkelijk combineren, bijvoorbeeld met risotto. In tegenstelling tot anders maakte ik hem op de moderne wijze. In plaats van regelmatig te roeren doe je alles in één pot en laat het geheel rustig garen. De mini courgettes, de tomaatjes, de lente-ui en zilveruitjes werden gegrild en de geblancheerde zeekraal gaf het gerecht een zilte toets.

Steps

1
Done

De risotto

Fruit de sjalot, fijngesneden courgette en look in een klontje boter. Voeg de rijst toe zodra de sjalot glazig ziet. Overgiet met een flinke scheut witte wijn en doe de saffraan erbij. Breng aan de kook en giet de twee kopjes bouillon erbij. Draai het vuur laag en laat met een deksel op de pot vijftien minuten garen. Controleer af en toe. Neem de pot van het vuur als de rijst al dente is en zo goed als alle vocht is opgenomen. Meng er de parmezaan, fijngesneden lente-ui en peper en zout naar keuze onder.

2
Done

De groenten

Grill de gehalveerde mini courgettes, de gepelde en gehalveerde zilveruitjes, de gewassen en gedroogde lente-uien in een ingevette grillpan. Voeg pas op het einde de tomaatjes toe. Controleer de zeekraal, verwijder bruine en vezelige stukken. Blancheer de zeekraal, giet af en voeg een klontje boter toe. Eventueel op smaak brengen met peper. Houd alles warm.

3
Done

De makreel

Dep de filets droog en bestrooi ze met peper en zout. Doe de boter en olijfolie in een pan en bak van zodra de boter lichtjes kleurt, de filets met de velkant naar beneden. Laat ze zolang mogelijk op de velkant bakken en draai pas om wanneer het vel krokant is. Draai het vuur uit en laat de andere kant kort verder garen.

4
Done

Schik de risotto op verwarmde borden, werk af met de makreel, gegrilde groenten en zeekraal. Druppel er eventueel nog wat goede olijfolie over.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Ravioli met ricotta en spinazie en salieboter
next
Carpaccio van rode biet met gerookte forel
previous
Ravioli met ricotta en spinazie en salieboter
next
Carpaccio van rode biet met gerookte forel

Add Your Comment