Ingredients
-
10 loempiavellente koop in Aziatische winkels
-
2 eetlepels arachideolie
-
4 tenen knoflook
-
1 cm gember
-
1 ui
-
1 prei
-
1/2 rode chilipeperoptioneel
-
1 eetlepel kerriepoeder (curry)
-
4 bio eieren
-
1 lente-ui
-
peper en zout
-
olie om te bakken
Directions
Herinneringen worden vaak geassocieerd met eten. Dit gerecht neemt mij bijvoorbeeld terug naar onze wonderlijke reis door Java en Bali. Ik at deze martabak of hartige pasteitjes vaak bij het ontbijt. In Maya Ubud, waar we enkele dagen verbleven werden ze in de open keuken bereid, dus gaf ik mijn ogen de kost. Al snak ik regelmatig naar deze kruidige deegpakketjes, toch maak ik ze niet vaak. Het is volgens mij alweer een jaar geleden. We werden toen uitgenodigd bij kennissen die verzot zijn op Bali en de Indonesische keuken. Het was Guy, die zichzelf had uitgenodigd om hun fameuze bami te gaan proeven in ruil voor onze martabak. 😉 Het werd een heerlijke middag.
Enkele weken geleden keek ik op zondagavond naar Great Asian Railway Journeys. Ik zag hoe Michael Portillo de kijker meenam naar plekken (Bogor, Bandung, Borobudur, …) die ook wij hadden bezochten en onderweg at hij o.a. martabak! Martabak is echte street food. Ik zou dringend het recept moeten delen, dacht ik toen. Bij deze mijn versie van martabak, die vegetarisch is. Normaal doet men er nog lams- of rundsgehakt bij. Serveer er eventueel gepekelde groenten, acar segar of atjar tjampoer bij.
Serveer deze martabak bij het ontbijt, als lunch of snack bij de picknick, bij het aperitief …
Misschien lust je deze gado gado ook wel of die andere Indonesische specialiteit nasi goreng.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen.
We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden.
Voor wie glutenvrij eet, is er onze handige website www.glutenvrijleven.be
Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Haal de loempiavellen uit de vriezer en laat ze ontdooien. Rasp de look en gember, snipper de ui, snij de prei heel fijn, alsook de chilipeper. Verhit 2 eetlepels olie en roerbak hierin look, gember ui, prei en chilipeper ca. 3 minuten. Voeg de kerrie toe en bak nog ca. 2 minuten. Neem van het vuur. Doe de inhoud in een kom en laat lichtjes afkoelen. Klop de eieren eronder en de fijn gesneden lente-ui. |
2
Done
|
Maak de pasteitjes één voor één. Leg een loempiavel open op een snijplank en leg in het midden een flinke lepel van het eimengsel. Vouw de onderste punt tot over de helft, maar niet helemaal tot bovenaan. vouw nu de linkerkant en vervolgens de rechterkant naar het midden. Maak het overgebleven puntje nat met een beetje melk, water of losgeklopt ei en vouw het pakje dicht. Je hebt nu een soort envelop. Maak zo in totaal 10 pakjes. |
3
Done
|
Verhit in een diepe braadpan of wok voldoende olie tot 160°C. Bak de pasteitjes per 2 à 3 tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm of lauw met gepekelde groenten of atjar. |