Ingredients
-
2 rolletjes (12 plakjes) zachte geitenkaas
-
rucola
-
1 granaatappel
-
1 eetlepel honing
-
2 peren
-
6 eetlepels olijfolie
-
1 theelepel Dijonmosterd
-
3 eetlepels frambozenazijn
-
olijfolie extra vergine
-
witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
1 handjevol hazelnoten
-
gedroogde tijm
-
peper en zout
Directions
De feestdagen zitten er alweer op en ik heb de indruk dat velen daar niet rouwig om zijn. Ik ben de eerste week van het jaar gestart met licht te eten. Mijn laatste uitspatting was vorige week maandag in Milaan, waar ik me liet verleiden door een lekkere pizza met funghi porcini (eekhoorntjesbrood/cèpes). Ik heb er van genoten, want ik eet nu eenmaal super graag pizza én paddenstoelen.
Het menu van afgelopen week zag er helemaal anders uit. We hebben o.a. polak met aardperen en kerstomaatjes gegeten, linzen met gepocheerd ei en gisteren schotelde ik mijn gasten deze salade voor als voorgerecht. Een reeds beproefde, maar fantastische combinatie van zoute geitenkaas, zoete peer, zure vinaigrette, afgewerkt met hazelnoten en rucola. Voor de vinaigrette kookte ik het sap van granaatappel in met een beetje honing, deze siroop voegde ik toe aan de vinaigrette op basis van frambozenazijn. Je kunt ook witte of rode wijnazijn gebruiken. De peer werd gegrild, wat hem extra veel smaak opleverde.
Steps
1
Done
|
Halveer de granaatappel en haal de pitjes eruit. (Dit gaat gemakkelijk door op de bolle kant te kloppen met een houten lepel, zo vallen de pitjes eruit). Houd een handjevol apart en pers de rest tot sap (Dat kan door ze te pureren in een blender). Zeef het sap en laat het inkoken met de honing. Laat afkoelen. Maak de vinaigrette door mosterd, olijfolie, frambozenazijn en een lepel granaatappelsiroop te mengen. Breng op smaak met peper en zout. |
2
Done
|
Was en droog de rucola. Meng in een kom een scheutje olijfolie extra vergine, witte wijnazijn, peper en zout. Doe de rucola erbij en meng goed. Hak de noten grof. Snij de kaas in gelijke plakjes. |
3
Done
|
Schil de peer, verwijder de klokkenhuizen en snijd ze in plakjes. Verhit een licht ingevette grillpan en grill de peer tot ze bijtgaar is en grillstrepen vertoont. |
4
Done
|
Schik de rucola, geitenkaas, noten, granaatappelpitten en peer op vier borden. Druppel de dressing er rond en strooi een beetje tijm over de kaas. |