Hoe maak je een feestelijke gourmet van Spaanse tapas?
Fondue en gourmet zijn leuk maar het is tijd om deze klassiekers in een nieuw hip jasje te steken. Wij zijn daarom voor een tapas menu gegaan, maar hoe maak je een feestelijke gourmet van Spaanse tapas? Awel, dat is heel eenvoudig. Je kiest je favoriete warme Spaanse of andere tapas uit, maakt er een ongebakken of voorgebakken mini versie van en iedereen bakt zijn tapa in zijn eigen pannetje. Om in het thema te blijven kan je koude tapas voorzien als voorgerecht of bij het aperitief. Als dessert kan je kiezen voor crema Catalana, mousse de limón, etc.
Welke tapas zijn geschikt voor deze feestelijke gourmet?
Je begint dus met het uitkiezen van jouw favoriete tapasrecepten of die van je tafelgenoten. indien je vegetariërs te gast heb, zorg dan dat ook zij voldoende keuze hebben. Meer vleeseters, beperk dan de visgerechten en omgekeerd. Wij hebben o.a. de volgende gerechten uitgekozen:
- Albondigas (Spaanse gehaktballetjes)
- Chorizo grillworstjes
- Gevulde kastanjechampignons met kwarteleitjes
- Kiphaasjes met spek
- Scampi in look
- Gegrilde calamares
- Patatas bravas
- Gemengde salade
De bijgerechten en extra’s
- Tomatensalsa
- Champignonplakjes
- Kwarteleitjes
- Rauwe (punt)paprika
- Uienringen
- Lente-ui
- Kerstomaatjes
- Boter/olijfolie
- Citroen
- Chili of Spaanse pepers
- Peper en zout
- Eventueel sausjes (Andalouse, looksaus, cocktail, mayo …)
- Brood
Nog meer inspiratie nodig?
- Voorgegaarde kippenkluifjes
- Kippenlevertjes
- Voorgekookte mosselen of vongole
- Visfilets (schelvis, tonijn, rouget, zalm …) in kleine stukken
- Sprotjes
- Groenten (courgette, artisjokhartjes, kikkererwten, …)
- Kaas …
Hoe bereid je het tapasmenu voor?
Je kunt bijna alles een dag op voorhand voorbereiden. De gasten kiezen aan tafel zelf wat ze willen combineren, maar je kunt ook altijd een menuutje met suggesties voorzien. Hier geef je tips of ideetjes wat bij elkaar past.
Normaal bak je de aardappelen voor de patatas bravas in de oven, maar ik koos er nu voor om vastkokende aardappelen op voorhand te koken en die daarna in blokjes te snijden. Ik strooide er paprikapoeder over, verse rozemarijnnaaldjes en druppelde er een scheutje olijfolie over. Dit kan ook een dag op voorhand. Je gasten bakken de aardappeltjes tijdens het feest in hun pannetjes. Wanneer je ze onder het grill gedeelte plaats krijgen ze snel een korstje. Meng er daarna een lepel tomatensalsa onder.
De tomatensalsa of tomatensaus maakte ik een dag op voorhand volgens het recept van de patatas bravas, dat recept vind je hier. Laat de saus afkoelen en serveer hem koud. Iedere tafelgast kan na het bakken van de gehaktballetjes, de patatas bravas of eventueel ook de scampi, inktvis of champignons, een lepeltje saus in zijn pannetje verwarmen.
Maak de albondigas of Spaanse gehaktballetjes ook op voorhand, ze zijn trouwens eenvoudig te maken. Het recept vind je hier of kies voor vegetarische gehaktballetjes. Rol de balletjes kleiner dan normaal, omdat ze in het gourmetpannetje moeten passen en ook sneller gaar moeten zijn. Laat de gasten hun albondigas in hun pannetje of op het grill gedeelte bakken. Daarna kan er tomatensaus opgewarmd worden, zie hierboven. Lekker bij de patatas bravas.
Voor de kiphaasjes met spek bestrooi je de kip op voorhand met kipkruiden en vervolgens wikkel je er een plakje ontbijtspek rond. Bak ze aan tafel in een pannetje of op het grillgedeelte van het gourmetstel. Lekker met wat ui of lente-ui, paprika en champignons.
Scampi’s of gamba’s met look zijn feestelijk en populair. Ik koos ervoor om zelf lookboter te maken, maar je kunt ook kant-en-klare kopen. De lookboter kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld de albondigas of champignons in te bakken of op je brood te smeren.
Chorizo is een bekend Spaans worstje. Je heb de droge variant, die je koud eet, maar ook als grillworstje. Ik koop die altijd bij Aldi, omdat ik ze elders soms moeilijk vind. Er ligt altijd een pakje in onze diepvriezer en ik haal eruit wat ik nodig heb.
Gevulde kastanjechampignons met kwarteleitjes zijn klein en fijn, perfect voor een feestelijke gourmet. Kies voor de grootste kastanjechampignons, trek de steeltjes er voorzichtig uit en maak de holte eventueel wat groter. Breek één voor één de kwarteitjes voorzichtig open, vang de dooier op en leg die in de holte. Bak ze in de pannetjes onder de grill.
Voor de gegrilde calamares kies je voor schoongemaakte verse of diepgevroren pijlinktvisjes. Snijd ze in ringen en geef de tentakeltjes er ook bij. Zorg voor schijfjes citroen. De inktvisringen worden op het grillgedeelte van het gourmetstel gebakken. Lekker in combinatie met de scampi’s.
Nog meer suggesties
- Chorizo met kwartelei
- Chorizo, paprika en kwartelei
- Chorizo met scampi
- Aardappeltjes met kwartelei
- Aardappeltjes met kwartelei, ui, paprika en chorizo
- Kwartelei met champignons
- Patatas bravas met olijf
- Scampi met tomaatjes
- Calamares met tomatensalsa
- etc.
Hoeveel porties voorzie je per persoon bij gourmet?
Wij zijn niet zo’n grote eters, maar voorzie zo’n 250 g vlees of vis (of de combinatie van de twee) per persoon. Hou er rekening mee of je een voorgerecht en nagerecht serveert, of je gasten ervoor al zwaar geluncht hebben etc.
Wat drink je bij Spaanse Tapas?
Kies voor zowel witte als rode wijn. Blijf bij voorkeur bij Spaanse wijnen. Wij gingen voor een witte Rioja Alavesa, El Primavera Blanco Crianza 2018, een wijn van onze provinciegenoot Paul Van Dinter. Hij werkte samen met met Tierra Agricola Labastida en kon zo een eigen wijn maken volgens zijn eigen visie. Als rode wijn werd er gekozen voor Latido de Sara – Sarah Selection, Red Crianza 2017. Beiden wijnen met een eerlijk prijskaartje werden gekocht bij WinePlus in Genk.
Zo, we hopen dat we je hebben kunnen overtuigen om de stoffige gourmet van weleer te pimpen tot een hip feestmaal. Je kunt natuurlijk ook voor een Aziatische gourmet of fondue kiezen. De Mexicaanse toer opgaan of voor een vegan of veggie gourmet kiezen. Het is nu aan jou om je feest te personaliseren!
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Bezoek ook zeker onze website GlutenVrijLeven! Hopelijk tot gauw!