Ingredients
-
500 g zalmfiletzeer vers, zonder vel
-
200 g gerookte zalm
-
1 sjalot
-
1 eetlepel Dijonmosterd
-
2 eetlepels gehakte verse dille
-
1 koffielepel mierikswortelcrème
-
1 eetlepel kappertjes op azijn
-
2 zoetzure augurkenof 1 dikke
-
2 eetlepels zilveruitjes op azijn
-
sap van 1 citroen
-
de afwerking
-
2-3 radijzen
-
1 gekookte rode biet (kant-en-klaar)
-
1 raapje
-
12 - 18 sprieten bieslook
-
6 takjes verse dille
-
1 eetlepel rietsuiker
-
100 ml witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
200 ml water
-
2 eetlepels gehakte verse dille
-
6 eetlepels olijfolie extra verginegoede kwaliteit
-
1 eetlepel geraspte citroen zeste (schil)
-
2 eetlepels citroensap
Directions
[avatar user=”Inge D” /]
Het is een klassieker, maar daarom niet minder lekker. Zalmtartaar is altijd feestelijk en bovendien gemakkelijk en snel klaar te maken. Zelfs voor een groot gezelschap. Het is niet meer dan alles fijnsnijden of -hakken en onder elkaar mengen. 😉 In deze tartaar werd verse en gerookte zalm verwerkt. Lekker op smaak gebracht met mosterd, mierikswortelcrème (in de meeste supermarkten te koop), kappertjes, dille, zure zilveruitjes, zoetzure augurken en sjalot. De torentjes kregen als afwerking plakjes radijs, gemarineerde rode biet en raap. Vind je dit nog teveel werk, werk dan af met een takjes dille, een citroenpartje of bieslook. Je kunt de zalm enkele uren op voorhand snijden of hakken. De smaakmakers en afwerking kan je een dag op voorhand al voorbereiden. Je dient dan enkel vlak voor het opdienen alles te mengen en af te werken.
Met een stukje stokbrood, ciabatta of toast erbij heb je zonder veel moeite een heerlijk feestelijk voorgerecht. Deze zalmtartaar viel alleszins erg in de smaak bij onze gasten. De kans is groot dat ook die van jou ervan zullen smullen.
De zalm kochten we bij Vandermaesen, dat is versheid en kwaliteit verzekerd.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De tartaarDeze stap kan je tot een dag op voorhand maken, zet het wel in de koelkast. Snij de sjalot, augurk en zilveruitjes fijn. Doe ze in een kom. Meng er de kappertjes, mosterd, mierikswortel en het citroensap onder. Dep de de zalm droog, verwijder de bruine stukken met een scherp mes en snij de rest tot tartaar, niet te fijn en niet te grof. Zet in de koelkast tot gebruik (max. 2 uur op voorhand). Meng voor het opdienen het mosterdmengsel, de zalm en de dille onder elkaar. Breng eventueel op smaak met peper en zout. |
2
Done
|
De afwerkingDit kan een dag op voorhand. Breng het water, de suiker en de azijn aan de kook tot de suiker is opgelost. Snijd intussen de raapjes met een mandoline of V-schijf in dunne plakjes. Doe de plakjes in een kommetje en overgiet met de helft van het azijnmengsel. Laat minstens 2 uur trekken. Giet af voor gebruik. Doe hetzelfde met de rode biet. Meng de gehakte dille, met de olijfolie, de citroenzeste en het sap. Breng eventueel op smaak met een beetje peper en zout. |
3
Done
|
Werk de torentjes zalmtartaar af met plakjes radijs, raap en rode biet. Leg er een takje dille op en enkele sprieten bieslook. Druppel een beetje van de dillesaus rond de torentjes. |