Ingredients
-
150 g fregola
-
1 kleine sjalot
-
1 teentje knoflook
-
100 ml kippenbouillon
-
3 eetlepels geraspte parmezaan
-
2 eetlepels boter
-
1 citroen (zeste en sap)
-
peper en zout
-
enkele takjes zeevenkelvervang eventueel door zeekraal
-
4 blaadjes oesterblad
-
4 grote dragonolie, zie link in intro
-
coquilles (mag diepgevroren zijn)
Directions
Enkele jaren geleden stuurde ik Guy om fregola, een Sardijnse pasta (fregola sarda) die op grove couscous lijkt. Hij trok naar een van de vele Italiaanse speciaalzaken die Genk rijk is. Of ze hem konden helpen? ‘Ja, ik zoek fregola (freegoola, op zijn Vlaams uitgesproken 😀)’. ‘ Che?’, klonk het. ‘Fregola, mijn vrouw heeft fregola nodig’, antwoordde Guy weer. ‘???’ ‘Mama vieni qui, questo signore cerca fregola (of zoiets, er zit wat roest op mijn Italiaans).’ Uiteindelijk kwam la mama achter de toonbank vandaan en vroeg nogmaals wat Guy precies zocht. Ze had het uiteindelijk begrepen. ‘Fregola!’ Hevig en trots als een Italiaanse mama kan zijn, zei ze fel ‘fre-go-la! Niet freegoola!’ Wij spreken het sinds nooit meer verkeerd uit. 🙂
Waar het natuurlijk om gaat, is dit recept voor coquilles met fregola en een smakelijke dragonolie. Een hapje dat ik eerder deze maand aan goede vrienden serveerde. Ik heb steeds een zak met coquilles in de diepvriezer, dat is handig om snel een gerechtje in elkaar te flansen. De schelpen heb ik in de loop der jaren bijgehouden, maar je vindt ze ook wel in de kringloopwinkel of vishandel. Het lekkerste resultaat bekom je natuurlijk met verse coquilles, al dan niet zelf schoongemaakt.
Dit hapje kan je makkelijk voorbereiden. Ik gebruikte het recept voor de dragonolie uit een eerder gepost recept, volg de instructies die hier vermeld staan. De olie laat je best enkele uren tot een nacht uitlekken. Het recept is genoeg voor 4 schelpen of 4 hapjes. Verder volg je de ingrediënten en instructies hieronder beschreven.
De zeevenkel komt uit eigen tuin. Het is een zilt plantje met een friss venkelsmaak. Je kunt dit vervangen door zeekraal, maar ook verse dille of een klein beetje fijngesneden venkel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Je vindt ons ook op Pinterest.
Steps
1
Done
|
Kook de fregola in 8 - 9 minuten. Pel en snipper de ui en knoflook en stoof beide aan in een beetje olijfolie. Meng er de gekookte fregola onder, de kippenbouillon, parmezaan en boter. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Houd warm. Meng vlak voor het opdienen wat citroensap onder de fregola. |
2
Done
|
Bak de coquilles kort op heet vuur in wat boter of olijfolie aan. Bren op smaak met peper en zout. |
3
Done
|
Verdeel de fregola over de vier schelpen, schik de coquilles er op. Werk af met dragonolie, geraspte citroenzeste (schil), een beetje zeevenkel en een oesterblad. |