Ingredients
-
1 rode kool
-
olijfolie
-
enkele takjes tijm
-
peper en zout
-
De topping
-
100 g Roquefort of andere blauwe schimmelkaas
-
1 handvol walnoten
-
1 jona gold appel
-
150 g gerookt ontbijtspek
-
peper
-
De dressing
-
1 koffielepel Dijonmosterd
-
60 ml balsamico azijn
-
30 ml ahornsiroop
-
1 teentje knoflook
Directions
Rodekool is de enige groentesoort waar ik het moeilijk mee heb. Ik durf bijna te zeggen dat ik geen rodekool lust, behalve rauw en nu ook vermomd als ‘steak’. Je ziet sinds de opkomst van de vegan lifestyle meer en meer groentesteaks. Groenten worden in dikke plakken gesneden en gegrild of in de oven gegaard. Ik ging eerder al het experiment aan met knolselderij en bloemkool en nu dus met rodekool. De topping van mijn ‘steak’ bestaat uit balsamico dressing, Roquefort, spek, walnoten en appel, een klassieke combinatie. Je kunt voor een vegetarische versie het spek perfect weglaten, maar op verzoek van Guy voegde ik het toe.
Serveer deze ‘Steak’ van rodekool met Roquefort, spek, appel en walnoten als voorgerecht voor 4 personen of als hoofdgerecht voor 2.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Je vindt ons ook op Pinterest.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Als je een kleine kool hebt, snij je hem in 4 dikke plakken van ca. 1 à 1,5 cm. Bij een grote kool kan je afhankelijk van de honger of het aantal gasten 2 of 4 plakken afsnijden. Leg de plakken op de bakplaat. Verdeel er peper, zout en de blaadjes/naaldjes van de tijm over en wat olijfolie. |
2
Done
|
Maak de dressing door de fijn geraspte of geperste look te verwarmen met de overige ingrediënten. Laat 10 minuten op een zacht vuurtje indikken. Hak intussen de noten grof. Snij het spek in stukjes en bak krokant, houd warm. Verdeel de Roquefort in stukken. |
3
Done
|
Haal de rodekoolsteaks uit de oven en schik ze op borden. Druppel er de dressing over. Verdeel de warme, krokante spekstukjes erover, fijngesneden appel, de gehakte walnoten en stukjes Roquefort. |