Ingredients
-
1 dikke wortel
-
1 (niet te grote) pastinaak
-
1 middelgrote rode ui
-
1/3 flespompoen (butternut)
-
1 blik kikkererwtenHoud het vocht bij.
-
2 steranijs
-
1 kaneelstok
-
2 laurierblad
-
olijfolie
-
2 theelepels ras el hanoutMarokkaans specerijenmengsel.
-
1 theelepel kurkuma
-
1 theelepel gemalen komijnzaad
-
6 gedroogde abrikozen
-
75 g quinoa
-
1 klontje ongezouten boter
-
1/2 gepekelde citroente koop in Marokkaanse winkels of de betere supermarkt
-
peper en zout
-
koriander (vers, gehakt)
-
geroosterde amandelschilfers
Directions
2017 is voor ons het jaar van ‘meer en minder’. Meer bewegen, meer ontspannen, meer gezond en licht eten. Kortom (nog) bewuster leven. We minderen het drinken van alcohol, in ons geval wijn en bier. In februari lassen we zelfs een alcoholvrije maand in. Als je mee wilt doen kan je, je registreren op ‘Tounée Minérale”. Vooral ik ga minder eten, d.w.z. kleinere porties nemen. Klassieke pasta, koekjes en chips laten we achterwege of nemen er een gezonder alternatief voor.
Ondanks dat het jaar een dikke week oud is, merken we al dat ons lichaamsgewicht afneemt. Een stimulans als je het mij vraagt. Dit recept past perfect in mijn nieuwe voedingsritueel. Een ‘couscous’ op basis van quinoa, dat meer vezels en aminozuren bevat dan de couscous. Bovendien helemaal glutenvrij. Wil je toch liever toch klassieke couscous, verwerk hem dan volgens het recept op de verpakking. Voor de rest zit dit smaakvolle groentegerecht boordevol lekkere groenten en warme specerijen. Het geheel krijgt een extra toets, wanneer je er nog wat feta over kruimelt.
De voorbereiding neemt amper 10 minuten in beslag, de oven doet de rest.
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor om 190°. Schil de groenten en pel de ui. Snijd alles in blokjes van ca. 1,5 x 1,5 cm. Doe de wortel, pastinaak en ui in een ovenschotel. Leg er de laurierblaadjes, de steranijs en de in twee gebroken kaneelstok bij. Meng er 4 eetlepels olijfolie onder. Plaats 15 minuten in de oven. |
2
Done
|
Haal de schaal uit de oven en doe de pompoenblokjes erbij. Strooi de ras el hanout, peper, zout, kurkuma en komijn over de groenten. Meng goed en rooster de groenten nog 30 minuten in de oven of tot ze beetgaar zijn. Snijd intussen de abrikozen grof. Rooster de amandelschilfers in een droge koekenpan en snijd de koriander en de gepekelde citroenschil grof. Kook de gespoelde quinoa gaar in 250 ml gezouten water gedurende 10 minuten. Giet af en roer er een klontje boter onder. |
3
Done
|
Haal de schaal weer uit de oven en voeg de abrikozen en de kikkererwten met een deel van het vocht erbij. Het geheel moet vochtig lijken, maar niet zwemmen in het nat. Plaats nogmaals 10 minuten in de oven om door en door te warmen. Meng daarna de quinoa, de citroenschil en koriander onder de groenten en doe het geheel in een serveerschaal. Werk af met de geroosterde amandelen en enkele korianderblaadjes. |