Ingredients
-
3 stengels rabarber
-
vanille-ijs
-
poedersuiker
-
1 - 2 eetlepels rietsuiker
-
1 klontje boter
-
bosaardbeien
-
De beignets
-
3 - 4 vlierbloesems
-
1 ei
-
1 dl droge witte wijn
-
1 eetlepel boter
-
75 g bloem
-
1 koffielepel vanillesuiker
-
1 snufje zout
-
neutrale bakolie
Directions
Met dit dessert tover je de lente op je bord. Het kan geen toeval zijn dat rabarber, vlierbloesems en bosaardbeien tegelijk plukrijp zijn. Eigenlijk had ik dit dessert van rabarber en vlierbloesem beignets vroeger moeten posten, want de vlierbloesems veranderen stilaan in bessen. Ach, dan heb je volgend jaar iets om naar uit te kijken. 😉
De rabarber werd op twee manieren bereidt, één keer rauw en één keer gebakken en de vlierbloesems kregen een jasje van deeg en werden in olie gebakken. Een bolletje ijs erbij en wat bosaardbeien (wilde aaedbeien, die kan je vervanen door gewone aardbeien) en klaar! Er is een beetje werk aan het beignetbeslag en de rauwe rabarber moet enkele uren marineren, maar eigenlijk is dit dessert van rabarber en vlierbloesem beignets redelijk snel klaar.
Zijn er geen vlierbloesems meer, probeer dan dit recept met rabarber en aardbei.
Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.
Steps
1
Done
|
De rabarberSchil de rabarber en snij één stengel in hele fijne blokjes (brunoise) en meng dat met 1 of 2 eetlepels rietsuiker, afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben. Doe dit samen in een afsluitbaar potje en plaats een uur in de koelkast. De overige stengels snij je in 12 gelijke stukken. Die bak je vlak voor het serveren aan in boter. Giet er vervolgens wat rietsuiker over en een scheut water. Zet het vuur middelhoog en laat de barbarber verder garen in het vocht. Wanneer het vocht opgeslorpt is en de rabarber nog beetgaar is, haal je de stukken uit de pan. |
2
Done
|
De beignetsControleer de vlierbloesems op insekten en verdeel de bloementrossen in 12 kleinere trosjes. Klop het eiwit stijf met een snufje zout en smelt de boter. Roer vervolgens de dooier met de wijn, suiker, vanillesuiker en bloem tot een glad beslag. Roer de gesmolten boter onder het beslag en laat 20 minuten rusten. Schep het eiwit voorzichtig door het beslag. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een pan. Doop de bloementrosjes één voorheen door het beslag en bak ze goudbruin in de hete olie. Laat uitlekken op een vel keukenpapier. |
3
Done
|
De afwerkingGiet het overtollige vocht van de rauwe rabarber af en verdeel de brunoise over 4 borden. Schik de gebakken rabarber errond, alsook de beignets. Leg een bolletje ijs op de rauwe rabarber en werk af met bosaardbeien en poedersuiker. |