Ingredients
-
6 - 8 stuks witloof
-
1/2 liter kippen- of groentebouillon
-
boter
-
1 eetlepel appelsiroop
-
4 eetlepels balsamico azijn
-
3-4 eendenborstfilets (magrets)(1 p.p. is erg veel.)
-
250 - 300 g gekookte kastanjes
-
peper en zout
-
1/2 appel
-
enkele blaadjes witloof
Directions
Eend met witlof en kastanjes is een heerlijk gerecht om de herfst te verwelkomen. Kastanjes hebben we in overvloed en eend is Guy zijn lievelingsvlees. Het witlof is één van mijn favoriete bereidingen en jaren geleden werd het door het magazine Weekend Knack goed genoeg bevonden voor een finaleplaats in de wedstrijd ‘Hobbykok van het jaar’. Het werd helaas geen winnend recept, maar het gerecht klaarmaken in een professionele keuken en laten proeven en beoordelen door een jury was een interessante ervaring. Het was trouwens een onderdeel van een vegetarisch gerecht en als ik eerlijk ben kwam het nog niet eens in de buurt van de creaties van de terechte winnaars. In al die jaren heb ik zowel met dit gerecht, als met mijn kookkunsten in het algemeen, een evolutie doorgemaakt. En die evolutie gaat nog steeds door.
De resultaten zijn op deze blog te vinden 😉 De recepten zijn divers; gaande van vegetarisch, vis, vlees, wild, feestelijk of doordeweeks. Het uitgangspunt is steeds een pure keuken. We maken heel veel zelf en gebruiken zelden kant-en-klare oplossingen. Bovendien zijn de meeste ingrediënten heel gemakkelijk te vinden in de supermarkt of bij de lokale kruidenier, groentewinkel of markt.
Je kunt dit recept natuurlijk ook met aardappelpuree (zoals op de foto) of kroketjes serveren. Voeg voor wat frisheid rauwe witloof en appel toe.
Liever geen eend met witloof en kastanjes, maar wel een kastanjesoepje? Probeer dan dit overheerlijke recept. Als je een wildliefhebber bent dan is dit recept van hertenbiefstuk met chocoladesaus en kastanjepuree echt iets voor jou. Dit gerecht is ook wel iets voor jou.
Zoek je een geschikte wijn voor bij dit gerecht? Probeer een Barbera d’ Alba. Wij dronken de Canova 2005 van Gigi Bianco erbij.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Het witloofMaak het witlof schoon, halveer ze en verwijder het bittere hart. Leg ze met het snijvlak in een diepe pan (hapjespan). Overgiet met de bouillon, voeg de siroop, boter en balsamico toe. Laat gedurende 10 minuten op een zacht vuurtje met een deksel op de pan koken. Neem het deksel weg en laat verder garen. Wanneer de bouillon verdampt is gaan de boter, siroop en balsamico karamelliseren. Breng op smaak met peper en zout. |
2
Done
|
De eendSnijd de vel- of vetkant van de filets kruiselings in tot op het vlees. Wrijf het vlees in met wat peper en zout. Bak de filets met de velkant naar beneden gedurende ca. 6 à 7 minuten of tot de vetkant krokant is, in een pan zonder vetstof. Het vlees bakt in zijn eigen vet. Draai de filets om en bak nog 3 à 4 minuten aan de vleeskant tot het binnenin rosé is. Haal het vlees uit de pan en laat 5 minuten op een warme plaats rusten alvorens het te versnijden. |
3
Done
|
Snelle sausJe kunt nog snel een sausje of jus maken door een lepel appelsiroop en een flinke scheut balsamico aan de kook te brengen met wat kippenbouillon. Laat inkoken en voeg enkele klontjes boter of sausbinder toe. |
4
Done
|
AfwerkingVerwarm de boter in een pan en voeg de kastanjes toe, laat ze een beetje bruinen en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schik alles op het bord en werk af met rauwe witlofblaadjes en fijne partjes appel. |