Ingredients
-
2 sneetjes Houthakkersbrood
-
blik sardienen
-
1 slaharten of little gems
-
De citroenpartjes
-
1 citroen
-
25 g fijne suiker
-
25 g kokend water
-
De vinaigrette
-
1/2 eetlepel kappertjes op azijn
-
1 theelepel Dijonmosterd
-
1,5 eetlepel olijfolie extra vergine
-
1/2 eetlepel witte balsamico of wijnazijn
-
witte peper
Directions
Na een superdrukke zomer zijn we er weer! En we hebben spannend nieuws: we koken vanaf nu in een voor ons gloednieuwe keuken. We zijn nl. verhuisd, en hoewel de keuken die hier al stond niet splinternieuw is, is ze wel uitstekend uitgerust. We hebben o.a. twee ovens, een 5-pits gasfornuis, een gigantische koelkast, een bordenverwarmer, en een kookeiland van meer dan 3 meter. Je hoort het al: ik ben ontzettend enthousiast! Deze keuken nodigt gewoon uit om te koken en dat hebben we de afgelopen weken al veel gedaan. Je zag het misschien al op onze socials? Dit is wel de eerste blogpost sinds we zijn ingetrokken. Daarom wil ik uitpakken met iets speciaals: gerookte sardines met citroen en kappervinaigrette.
Nu ja, nieuw? Ik heb eerder een soortgelijk recept gepost, maar het verschil zit ‘m in de manier waarop de sardines zijn gerookt. Ik zag deze techniek laatst op Instagram voorbijkomen en wilde het meteen proberen. Je opent een blik sardines in olie (ik gebruikte zonder vel en graat, maar met kan ook), legt er een velletje ongebleekt keukenpapier bovenop dat even groot is als het blik, en steekt dit vervolgens in brand. Zodra het papiertje is opgebrand, heb je heerlijk gerookte sardines.
Ik verwerkte ze in crostini met zoet-zure citroenpartjes en een vinaigrette met kappertjes. Lekker!
Laat je ons weten wanneer je het recept van deze gerookte sardines met citroen en kappervinaigrette geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Begin met de citroenpartjes. Snijd de schil van de citroen weg tot op het vruchtvlees, zodat de partjes zichtbaar worden. Snijd de partjes of segmenten los met een scherp mes. Breng intussen het water en de suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Giet het suikermengsel over de citroenpartjes en laat op kamertemperatuur afkoelen. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en zet weg tot gebruik. |
2
Done
|
Open een blik sardines in olie. Je kunt sardines zonder vel en graat gebruiken, maar sardines met vel en graat werken ook goed. Knip een velletje ongebleekt keukenpapier op maat, zodat het precies even groot is als het blik. Leg het papier voorzichtig bovenop de sardines in het blik. Steek het keukenpapier voorzichtig in brand. Laat het volledig opbranden. Let wel op voor brandgevaar, dus best buiten doen. |
3
Done
|
Rooster het brood onder de grill en snij de sla fijn. Beleg de geroosterde sneetjes brood vervolgens met een beetje sla en twee of drie sardienen. Leg er telkens een citroenpartje tussen en overgiet royaal met de vinaigrette. Voor extra smaak kan je er nog wat geraspte citroenschil over strooien. |