0 0
Pittige tonijn met sesam

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
8 verse tonijn steaks
koolzaadolie
3 eetlepels vloeibare honing
3 eetlepels zwart sesamzaad
2 eetlepels wasabi & sesammengeling (van Santa Maria of ander merk)
1 eetlepel limoen zeste, geraspt
50 ml Kikoman sojasaus
80 ml water
50 ml ketjap manis
20 ml gembersiroop
3 g agar-agar
1 bakje wakame salade
50 g witte wijnazijn of chardonnay azijn
50 g suiker
1 komkommer
100 g Griekse yoghurt
1/2 eetlepel geroosterde sesamolie
1/2 koffielepel limoensap
peper en zout

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pittige tonijn met sesam

wakamesalade, zoetzure komkommer en sojasausgelei

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Een poosje geleden had ik onze vrienden van het kookgenootschap te gast en ik schotelde hen enkele bijzondere gerechtjes voor, waaronder dit pittige tonijngerecht met Aziatisch inslag. Ik baseerde me min of meer op een receptje van restaurant De Librije, dat ik op het internet vond. Het zou geen uitdaging geweest zijn als ik het klakkeloos zou overgenomen hebben, dus gaf ik er mijn eigen toets aan. Het gerecht en overigens het hele menu werd zeer gesmaakt. Eén van mijn gasten noemde dit de lekkerste tonijn die hij ooit gegeten had. Of dat echt zo was zal ik nooit weten, het was alleszins wel een mooie compliment.

Dit gerechtje bestaat uit verschillende componenten, die op het eerste zicht enkel als garnering dienen, toch dragen ze allemaal bij tot de smaak. Je begint best met de gelei van sojasaus, omdat die moet opstijven. Op de foto zie je ook lotuswortel, die brengt geen meerwaarde en daarom heb ik hem in het recept achterwege gelaten.

Misschien is een woordje uitleg over sommige ingrediënten op zijn plaats:
Agar-agar is een sterk bindmiddel op basis van zeewier. Te koop in natuurvoedingswinkels (o.a. van het merk Lima). De poedervorm is het eenvoudigste in gebruik.
Wakame duikt de laatste tijd regelmatig op in de betere restaurantkeuken. Het is een algensoort of wierensoort, meestal gedroogd te koop in natuurvoedingswinkels. Het kan verwerkt worden in Japanse soepen, noedels en salades. De salade die ik gebruikt heb was kant-en-klaar (te koop bij o.a. Hanos).
Sojasaus is er in allerlei soorten; licht, zoet, donker, etc. en het is voor de beginnende hobbykok soms wat verwarrend. Kikkoman is een zeer bekende Japanse sojasaus en is geschikt om Oosterse gerechten op smaak te brengen. Ketjap Manis is zoete sojasaus en zal daardoor voor een zoetere toets zorgen.
Gembersiroop is een suikersiroop die op smaak is gebracht met gember, je kunt hem zelf maken. Ik had nog een potje opgelegde gember bolletjes staan en daar gebruikte ik de siroop van.
Sesamzaad: Er zijn witte (gepelde) sesamzaadjes, ongepelde sesamzaadjes, maar ook zwarte verkrijgbaar. In speciaalzaken kan je ook met een smaakje vinden, ik gebruikte gerookte zwarte zaadjes, omwille van de rokerige smaak.
De wasabi & sesammix vond ik bij Delhaize. Het is een pittige specerijenmengeling.

Steps

1
Done

De tonijn

Wrijf de tonijnsteaks in met de olie. Bestrooi met peper en zout. Verhit een grillpan of pan en schroei de tonijn aan alle zijden kort dicht. De tonijn moet binnenin nog rauw zijn. Besmeer de steaks vervolgens aan één kant in met honing. Meng de sesamzaadjes, het wasabi/sesammengsel en de geraspte limoenschil. Verdeel het mengsel over een plat bord en druk de honingzijde in het sesammengsel, zodat die helemaal bedekt is met de zaadjes. Plaats de steaks vervolgens in de koelkast tot voor gebruik. Snijd ze voor het opdienen in repen van ca. 2 à 3 cm.

2
Done

De gelei

Meng de sojasaus, gembersiroop, water en ketjap en breng aan de kook. Roer er met een klopper/garde de agar-agar onder en laat even doorkoken. Giet het mengsel in een plat bakje, dat je op voorhand even invet met een beetje olie. Plaats enkele uren in de koelkast tot de gelei is opgesteven. Snijd voor gebruik, in de gewenste vorm. 

3
Done

De komkommer

Snijd de komkommer met een dunschiller of mandoline in 4 à 6 lange repen, (liefst repen zonder zaden en met schil). Wikkel de komkommerrepen in keukenpapier en plaats in de koelkast voor een half uurtje. Breng 50 g water, de azijn en suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat afkoelen. Halveer de komkommerrepen in de lengte, snijd bij tot gelijke strips met aan één kant schil. Leg de repen in een langwerpige plastieken doos of schaal en overgiet met het azijnmengsel. Zorg er voor dat ze onderstaan en laat een half uurtje marineren. Giet de strips daarna af en laat uitlekken. Dep de komkommerrepen droog en rol ze desgewenst op als eetbare garnering.

4
Done

De dressing

Meng alle ingrediënten en voeg naar smaak meer sesamolie of limoensap toe.

5
Done

Schik alle componenten (tonijn, wakame, komkommer, gelei) over 8 borden en werk af met de dressing.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
aperitiefhapjes
previous
Snelle aperitiefhapjes
next
Groentesoep
aperitiefhapjes
previous
Snelle aperitiefhapjes
next
Groentesoep

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here