Ingredients
-
1 - 1,5 kg biologische hoevekipin 8 stukken
-
8 plakjes pancettaof gerookt spek
-
1 ui
-
2 wortelen
-
2 stelen bleekselderij
-
2 tenen look
-
400 g blik tomatenstukjes
-
2 takjes rozemarijn
-
2 blaadjes laurier
-
2 dl rode wijn
-
bloemKan door glutenvrije bloem vervangen worden
-
olijfolie
-
een scheutje kippenbouillon
-
peper en zout
-
1 blik witte bonen
Directions
In Italië maakt elke mama haar eigen versie van pollo alla cacciatora of kip op de wijze van de jager. Het is een stoofschotel dat ook met konijn of ander gevogelte gemaakt wordt. Meestal worden ingrediënten toegevoegd die voorhanden zijn. Bij ons verandert deze pollo alla cacciatore dus ook regelmatig. De ene keer maak ik hem met panchetta, dan weer met gerookt spek. Soms met witte bonen, een andere keer met prinsessenboontjes, etc. In de winter voeg ik stukken wortel, pastinaak of raap toe. Het is lekkere, voedzame winterkost, echt comfort food. In de zomer pas ik het recept aan door verse tomaten te gebruiken, olijven en courgette of paprika toe te voegen.
Pollo alla cacciatora is lekker met polenta, ovenaardappeltjes, rijst, pasta of brood. Door het vel van de kip wordt de saus nogal vet. Ik schep dat er op het einde af, maar je kunt de saus ook lichtjes binden met maïzena of sausbinder.
Misschien lust je dit zuiders getint stoofpotje ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Dep de kip droog met keukenpapier. Hak de knoflook fijn. Snijd de ui, selderij en wortel in middelgrote stukjes. Snijd de panchetta of het spek in reepjes. Wentel de stukken kip door wat bloem (dit gaat gemakkelijk door de stukken kip in een plastic zak te stoppen met wat bloem, de zak dicht te houden en de zak heen en weer te schudden. Schud de overtollige bloem van de kip af. Verhit 4 el olijfolie in een grote kookpot of braadpan met deksel. Leg de stukken kip erin en bak ze aan alle kanten bruin. Haal de kip uit de pan en leg op een bord. Voeg de panchetta toe en ui toe en roerbak ca. 3 minuten op een middelmatig vuur. |
2
Done
|
Doe de fijngehakte knoflookteentjes, de wortel en selderij erbij en roerbak nog een drietal minuten. De kip mag nu weer bij de groenten in de pan gedaan worden. Overgiet met rode wijn en doe de laurierblaadjes en rozemarijn erbij. Voeg de gepelde tomaten uit blik toe en eventueel een beetje kippenbouillon. Laat ongeveer 45 minuten (of tot de kip gaar is) zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan. Voeg vlak voor het opdienen de bonen toe. Breng op smaak met peper en zout |