Ingredients
-
12 messchelpen
-
olijfolie extra vergine
-
2 teentjes look
-
2 takjes rozemarijn
-
2 takjes tijm
-
1/3 courgette
-
1/2 sjalot
-
4 mini troskerstomaatjes
-
witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
peper en zout
-
enkele basilicumblaadjes
Directions
Dit recept van scheermesjes met zuiderse salsa dateert al van 2011. Het stond op onze oude blog. De foto is niet meer up to date, maar het recept wel.
Scheermesjes, messchelpen of messcheden heb ik pas enkele jaren geleden ontdekt en nu en dan maak ik daar graag een gerechtje mee. Dit hapje van scheermesjes met zuiderse salsa bijvoorbeeld is een koude versie. In het kookboek ‘Puur Zeeland’ van Sergio Herman las ik dat er maar een gedeelte van deze schelpdiertjes eetbaar is, terwijl andere chefs ze in hun geheel serveren. Voor dit receptje volgde ik Sergio zijn advies, omdat het ook mooier presenteert.
Misschien lust je deze scheermesjes met venkel en kerstomaatjes ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Bak de scheermesjes in hun schelp samen met de geplette teentjes knoflook en de takjes rozemarijn en tijm. Snijd de courgette en de sjalot zo fijn mogelijk, ontpit de tomaatjes en snijd ook het vruchtvlees heel fijn. Meng de groenten onder elkaar, roer er de olijfolie en de wijnazijn over. Breng op smaak met peper en zout en met de fijngesneden basilicum. |
2
Done
|
Haal de schelpdiertjes uit hun schelp. Gebruik enkel het witte gedeelte en snijd dat in stukken van ca. 1,5 cm. Neem 8 schelphelften en spoel die goed uit. Verdeel de salsa en de stukjes schelpdier over de halve messchelpen. |
3
Done
|
Tip: proef steeds en voeg naar smaak meer azijn, olie of kruiding toe. |