Ingredients
-
2 witte pensen
-
6-8 rode krielaardappeltjes
-
laurierblad
-
frituurolie
-
1,5 grote zoetzure augurk
-
6-8 zoetzure rode uitjes
-
2 eetlepels truffelmayonaise
-
2 eetlepels tomatenketchup
-
1 theelepel kerriepoeder (curry)
-
1 theelepel kurkuma
-
1 stuk (ca. 250 g) rode kool
-
1 eetlepel rietsuiker
-
50 ml witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
50 ml water
-
5 kapperappeltjes
-
1 koffielepel komijnzaad
-
4 kapperappeltjes
-
1 takje bladpeterselie
-
1 eetlepel krokant gebakken uitjes (kant- en-klaar)
-
peper en zout
Directions
[avatar user=”inge” /]
Dacht je nu echt dat ik klassieke witte pens met rode kool zou serveren? Nee hoor, dat is niks voor mij 😉 Meer nog, als er iets is wat ik echt niet lekker vind dan is het warme rode kool. Rauw lust ik rode kool wel heel graag.
Ik maakte dit voorgerecht van witte pens met rode kool laatst toen de kinderen kwamen eten. Tot voor kort kookten we eerder ‘alledaags’ als ze kwamen eten. Vooral omdat eentje niet zo’n avontuurlijke eter is. Het is intussen een uitdaging geworden om van klassiekers, die hij lekker vindt iets ‘fancy’ of culinair te maken. Voor dit voorgerecht vertrok ik van één van zijn favoriete BBQ gerechten, nl. witte pens met aardappelsla. De witte pens werd gegrild, de aardappelsla haalde ik helemaal uit elkaar, alles werd nl. afzonderlijk gepresenteerd. Tot slot werkte ik het gerecht af met een salade van rauwe rode kool, aardappelchips, gebakken uitjes en toefjes truffelmayonaise, die ik bij Delhaize kocht. Koop de witte pensen bij voorkeur bij een artisanale slager, die zijn pensen zelf maakt.
Je kunt deze witte pens met rode kool gemakkelijk voorbereiden. De kool is trouwens het lekkerst wanneer die enkele uren heeft kunnen trekken. De aardappelen kunnen op voorhand gekookt worden en het snijwerk en de sauzen kan je ook al voorbereiden. Zo hoef je voor het serveren enkel de pensen nog te bakken en het bord afwerken.
Door alles wat verfijnder te presenteren creëer je met eenvoudige ingrediënten toch iets chique. Fan van witte pens? Probeer dan zeker deze fancy hotdog eens.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De koolsaladeDoe de rietsuiker met de azijn, het water, de peperbollen en het komijnzaad in een steelpannetje en breng aan de kook. Wanneer de suiker opgelost is, het vuur uitzetten en nog 10 minuten afgedekt laten trekken. Snij de rode kool flinterdun met een mandoline. Doe in een kom en giet er het gezeefde azijnmengsel over en bestrooi met peper en zout. Laat minstens uur of langer trekken. |
2
Done
|
De 'aardappelsalade'Was de krielaardappeltjes. Snijd 1-2 aardappelen in dunne schijfjes, dep ze droog en bak ze in olie en op 180° c° tot chips. Kook de rest met de schil en in hun geheel gaar in water waaraan je het laurierblad toevoegt. Giet de aardappelen af, laat ze afkoelen en snij ze vervolgens in de gewenste vorm (gehalveerd, in partjes, schijfjes ...). Snij de augurk fijn. Halveer de uitjes en haal voorzichtig de binnenkant eruit, zodat je een mini uitje krijgt en een 'schelp'. Meng de ketchup met de kurkuma en kerrie en doe dit in een spuitzak of flesje. Doe ook de truffelmayonaise in een spuitzak of -flesje. |
3
Done
|
Snij de witte pensen in 12 gelijke stukken. Bak of grill de stukken worst en houd warm. Giet intussen het vocht van de kool af. Schik alle onderdelen op de borden, werk af met toefjes ketchup en truffelmayonaise, een kapperappel, enkele blaadjes peterselie, de chips en de gefruite uitjes. |