Ingredients
-
De zalm teriyaki
-
2 zalmfilets
-
1 stukje gember
-
1 teentje look
-
2 eetlepels limoensap
-
1 eetlepel ahornsiroopHoning kan ook
-
4 soeplepels ketjap manisZoete sojasaus
-
1 eetlepel donkere sojasaus
-
1 koffielepel witte miso
-
1 scheutje water
-
neutrale bakolie
-
De zoetzure wortel
-
2 wortelen
-
1 eetlepel rietsuiker
-
1 eetlepel mirin
-
1/2 dl rijstazijnWitte wijnazijn kan ook
-
1/2 dl water
-
Of wit zwart sesamzaad
Directions
Lust jij graag zalm? Het is een erg populaire vis, zelfs bij niet visliefhebbers. Ik ben nooit een fan geweest. Guy en ik hebben hier zelfs een leuke anekdote over. Tijdens onze datingperiode had hij mij uitgenodigd om bij hem te komen eten. Ik kreeg die avond zalm met een sesamkorstje. Het was een gerecht waar hij al vaker mee gescoord had. Zelfzeker plaatste hij het bord voor mijn neus en polste nieuwsgierig naar mijn reactie. Ik biechtte op dat ik zalm niet lekker vind en ik nodigde hem uit om eens bij mij te komen eten. Wat Guy ook niet wist, was dat ik al jaren lang een populaire foodblog had. De verbazing was erg groot toen ik hem mijn diner voorschotelde ?. Nu zijn we al 10 jaar een koppel en ik eet af en toe zalm, het liefst zalm teriyaki. Guy heeft het niet meer aangedurfd om voor mij nog zalm te maken. ?
Zalm teriyaki is een Japans gerecht en lekker met sobanoedels of rijst, maar ook met deze Indonesische nasi goreng of gebakken rijst. Ik gebruikte hiervoor zilvervliesrijst (volle rijst), dat maakt het gerecht nog lekkerder. Zilvervliesrijst smaakt een beetje voller, nootachtig zelfs. Omdat er bij nasi goreng meestal atjar (zoetzure groenten) gegeven wordt, kwam ik op het idee om er zoetzure wortelrepen bij te serveren (Laat de wortel bij voorkeur een uurtje trekken). Het werd een geslaagde combinatie.
Voor de nasi goreng kan je dit recept volgen, vervang alleen de witte rijst door zilvervliesrijst.
In de teriyakisaus heb ik een beetje miso verwerkt, maar die kun je achterwege laten. Wanneer je glutenvrij eet, vervang dan de sojasaus door glutenvrije sojasaus. Voor een vegetarische variant kan je tofu gebruiken. Proef dan zeker deze tofu teriyaki met sobanoedels.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De teriyakisausRasp de gember en de look. Doe die met alle andere ingrediënten, behalve de zalm, in een steelpan. Breng het mengsel aan de kook en laat inkoken tot een stroperig saus. Zeef de saus. |
2
Done
|
De zoetzure wortelenSchil de wortelen en snij de wortel in repen met een dunschiller. Doe mirrin, azijn, suiker en water in een steelpannetje en breng aan de kook tot de suiker is opgelost. Giet dit over de wortelen en laat bij voorkeur een uurtje intrekken. Giet ze voor het serveren af en strooi er sesamzaad over. |
3
Done
|
Verhit de olie in een pan. Bak de drooggedepte zalm aan één kant gedurende ca 2 minuten. Bestrijk de bovenkant in met de saus. Draai de vis om en schenk de rest van de saus erover en laat op een zacht vuur verder garen tot hij binnenin nog lichtjes glazig is. |