Ingredients
-
Voor de prei met miso
-
4 jonge preien
-
1,5 cm gember
-
1 snuifje zout
-
1 eetlepel witte miso
-
40ml mirin
-
1 eetlepel witte wijnazijn of rijstazijn
-
1 eetlepel olijfolie
-
1 eetlepel zwart sesamzaad
-
2 eetlepels fijngesneden bieslook
-
200 ml plantaardige olie
-
1 eetlepel maïsmeel
-
Het overige
-
200 g sobanoedels
-
1 koffielepel geroosterde sesamolie
-
2 koffielepls Kikoman sojasaus
-
1 koffielepel olijfolie
-
1 eetlepel fijngesneden bieslook
-
2 eetlepels grijze garnalen (handgepeld)
-
4 kleine filets pladijs of schol
-
1 klontje boter
-
1 scheutje olijfolie
-
peper en zout
Directions
[avatar user=”Inge D” /]
Kook jij weleens met miso? Miso is een smaakmaker uit de Japanse keuken. Het is een pasta van o.a. gefermenteerde sojabonen, zout, rijst of gerst en koj, een soort schimmel. Miso wordt gebruikt om soepen en sauzen op smaak te brengen maar ook om groenten in te maken of als basis van marinades. Zijn smaak is umami, na zoet, zout, bitter en zuur, de vijfde smaak. Miso is er in een witte variant (shiromiso), maar ook in een rode (akamiso) en een gemengde (awasemiso). Voor deze pladijs met prei en miso heb ik witte miso van Lima gebruikt.
Pladijs of schol is een lekkere platvis die op zijn best is van juni tot oktober. Je kunt hem buiten het seizoen vervangen door een andere (plat)vis (viskalender).
Dit verfijnde visgerecht heeft Japanse invloeden. Het recept voor de prei haalde ik bij Yotam Ottolenghi, de rest fantaseerde ik er zelf bij. Prei en vis gaan nu eenmaal super goed samen, miso en vis ook. Omdat de sfeer van deze pladijs met prei en miso een beetje Japans is, vond ik de sobanoedels er ook wel bijpassen. De krokante prei en de grijze garnalen maken het gerecht af.
Wil je een vegan of vegetarische versie, laat dan de vis weg en maak meer prei en noedels.
Zin in meer visgerechten? Kijk dan zeker bij de categorie vis.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De preiVerwijder het donkergroene deel van de preien en snij de rest in gelijke stukken van ca. 5 cm. Halveer de staafjes en spoel ze grondig, maar laat ze heel. Bewaar 2 staafjes en droog deze goed met keukenpapier. Stoom de overige staafjes gaar. |
2
Done
|
Snijd de 2 rauwe staafjes in fijne reepjes en wentel die in het maïsmeel. Verdeel de reepjes in 3 porties. Verhit de olie tot 170 °C. en frituur de porties afzonderlijk gedurende ca. 2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. |
3
Done
|
Rasp de gember fijn. Meng de miso, gember, mirin, azijn, zout, bieslook, olijfolie en sesamzaadjes onder elkaar en zet weg. |
4
Done
|
Het overigeKook de sobanoedels 4 minuten in gezouten water. Giet af en meng er de eetlepel olijfolie, bieslook, sojasaus en sesamolie onder. Houd warm. |
5
Done
|
Dep de vis droog, snijd eventueel bij. Bestrooi met peper en zout en bak ze in ca. 3-4 minuten in olijfolie met boter. |
6
Done
|
Schik de preistaafjes op verwarmde borden. Leg er een hoopje sobanoedels naast. Druppel de misodressing over de prei. Leg de visfilet erop. Werk af met de krokante prei en de grijze garnalen. |